JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fem tar plats i Heta Stolen
Inflytelserika personligheter intervjuas varje dag på mässan

Heta Stolen är tillbaka på Elektronik-EP. För fjärde mässan i följd intervjuas en rad spännande aktörer i elektronikbranschen av Adam Edström. Startfältet är starkare än någonsin - Heta Stolen gästas i tur och ordning av Kemikalieinspektionens RoHS-ansvarige Ulla Falk, Ericssons FoU-chef Håkan Eriksson, Sony Ericssons tekniske direktör Mats Lindoff, produktionschefen på Saab Ericsson Space Joakim Anjeby samt sist men inte minst Harry Frank, processledare för Robotdalen och Elkraftringen.




Varje dag under mässan intervjuas ledande personer inom svensk elektronik i Heta Stolen av Elektroniktidningens chefredaktör Adam Edström. Heta Stolen äger rum på samma scen som Optimal Produktion, monter A04:40.

Ulla Falk

Heta Stolens första gäst är Ulla Falk från Kemikalieinspektionen, en av elektroniksveriges dolda makthavare. Det är Kemikalieinspektionen som ska ansvara för genomförandet av RoHS-direktivet, och Ulla Falk är myndighetens kontaktperson gentemot elektronikindustrin.

Efter 1 juli 2006, då direktivet träder i kraft, får ingen i Europa sälja elektronikprodukter som innehåller bly, kvicksilver, kadmium, sexvärt krom eller flamskyddsmedlen PBB och PBDE.

Frågan är hur Ulla Falk kommer att tolka lagarna och tillämpa bestämmelserna. Blir det hård konfrontation och böter för minsta överträdelse? Eller tänker myndigheten inta en mer hjälpande än stjälpande attityd? Vilken förståelse finns för de tekniska utmaningarna? Är det någon mening att jaga undantag från reglerna? Ulla Falk intervjuas tisdagen den 1 februari klockan 12.

Håkan Eriksson

På tisdagseftermiddagen går mässans paneldebatt av stapeln, där bland andra Ericssons forsknings- och utvecklingschef Håkan Eriksson ska diskutera framtiden för svensk elektronik. Direkt efter paneldebatten, klockan 16, sätter sig Håkan i Heta Stolen och svarar på frågor om Ericssons FoU-strategi. Hur gör man för att samordna 16 000 personers FoU-ansträngningar? Vilka teknikområden prioriteras mest? Var läggs mindre krut nu än förr? Hur kommer FoU-arbetet att förändras? Vad bör Ericsson göra i Sverige och vad bör göras i andra länder? Vilka forskningsprogram lönar det sig att delta i? Och hur ser Håkan Eriksson på samspelet mellan kunderna, FoU-verksamheten och den elektronikbransch som inget hellre vill än att få leverera till Ericsson?

Mats Lindoff

Onsdagens första Heta Stolengäst är ingen mindre än den färgstarke Mats Lindoff, teknisk chef på Sony Ericsson i Lund. Han var med i utvecklingen av Ericssons mobiltelefoner redan 1988 och har på sistone även hunnit med några år som vd för C Technologies samt utvecklingsansvarig på det finska mobilföretaget Myorigo.

Mats Lindoff har suttit i Heta Stolen en gång tidigare, år 2000. Då spådde han att år 2004 skulle en miljard mobiltelefoner säljas, att färgskärmar skulle slå igenom 2003 eller allra senast 2004, och att de största tekniska utmaningarna låg inom batterier och saw-filter. Och åtminstone på färgskärms- och batteripunkterna hade han ju rätt.

Om skillnaden mellan Sony Ericsson nu och Ericsson då, samt hur han tror att framtidens mobiltelefoner kommer att se ut, innehålla och fungera utfrågas Mats Lindoff klockan 12 på onsdagen.

Joakim Anjeby

Senare samma onsdag är det Joakim Anjebys tur att sätta sig i Heta Stolen. Han är produktionschef på Saab Ericsson Space i Göteborg, därtill ordförande i det västkustska kompetensklustret Microwave Road, och tillika engagerad i forskningsprojektet Autocom Region. Han kommer bland annat att få svara på frågor om framtiden för svensk bilelektronik, vilka teknikområden han ser som mest lovande, var styrkorna finns och om det möjligen kan finnas någon svaghet och hur han ser på samspelet mellan företag, kompetenskluster och forskningsprojekt. Joakim Anjeby intervjuas onsdagen den 2 februari klockan 16.

Harry Frank

På torsdagen är det bara en person som intervjuas i Heta Stolen - Harry Frank. Men han har å andra sidan många roller. Som forskningschef på ABB under många år har han lotsat ett gäng bra idéer hela vägen till produkter på världsmarknaden. Samtidigt har han sett hur lika bra idéer misslyckats, trots goda intentioner. Dessa erfarenheter har utgjort en ovärderlig grund för samlingsprojektet Robotdalen i Västerås med omnejd, samt hans senaste projekt kallat Elkraftringen, centrerat kring Ludvika. Om den långa vägen från idé till produkt och marknad grillas Harry Frank i Heta Stolen på torsdagen den 3 februari klockan 12.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)