JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första kretspaketet för 3G och Edge-mobiler
Agere får litet hjälp från sina vänner

De närmaste åren kommer de allra flesta 3G-telefoner att även stödja GSM med Edge. Det tror i alla fall Agere, som sett till att vara först med ett kretspaket för både UMTS och Edge. UMTS-kretsen är visserligen inte Ageres egen, men enligt företaget är det svåraste programvaran för integrationen, och den står Agere för.
Om användarna ska ta till sig 3G-tjänster kommer de inte att acceptera att tjänsterna bara funkar i storstäderna där 3G-nätet är utbyggt. Det är därför Edge behövs. Så resonerar Agere, med stöd från undersökningar från analysföretag. Edge är ett tillägg till GSM-standarden som ger datahastigheter på upp till 220 kbit/s, mot 384 kbit/s i dagens 3G-nät.

Agere har därför lanserat kretspaketet Sceptre HPU. Paketet består av tre basbandskretsar, för GSM, Edge och UMTS. Radiodelen överlåter företaget åt andra.

- Vi märkte att våra kunder ändå hade sina egna RF-leverantörer som de föredrog. I stället testar vi våra kretsar tillsammans med RF-kretsar från ett antal tillverkare för att garantera att de fungerar, förklarar Graham Carter, marknadschef för mobilavdelningen på Agere.

UMTS-kretsen är faktiskt inte heller Ageres, den har ett litet företag som heter Modemart gjort.

- Vi har arbetat med dem i 18 månader och är väldigt nöjda. Vi kom fram till att den snabbaste vägen ut på marknaden var att använda deras krets, säger Graham Carter.

Beprövat Edge
Men GSM/Edge-kretsarna är Ageres egna, i ärlighetens namn i stort sett desamma som de redan har ute på marknaden och sålt miljontals av.

- Svårigheten ligger i programvaran, och det är här Agere har sin expertis, hävdar Graham Carter.

Han ger som exempel att de 3G-telefoner som i dag klarar både 3G och GSM inte klarar äkta handover. Om användaren lämnar 3G-täckningen kopplas samtalet ner, oavsett om det finns GSM-täckning. Telefonerna klarar inte heller Edge, utan nöjer sig med GPRS. Ageres programvara klarar däremot äkta handover, utan att koppla ner förbindelsen.

Kretspaketet i sig är fullt tillräckligt för att driva en 3G-telefon med basfunktionalitet för videosamtal. För mer avancerade modeller stödjer paketet att man ansluter en hjälpprocessor. Kretsarna finns för leverans idag, och telefoner som använder dem kan komma ut på marknaden redan senare i år.

- Det här har orsakat en hel del uppståndelse, inte bara hos våra ordinarie kunder, därför känner vi oss säkra på att vi träffat rätt, säger Graham Carter.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)