JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoftplattform i en 28 MHz-processor
Arm-baserad modul för tillämpningar i smarta hus

Microsofts okända inbyggnadsplattform Dotnet Embedded kräver bara 172 kbyte i minne. Nu finns ett utvecklingspaket för Dotnet Embedded i en 28 MHz Arm7-modul.
Utvecklingspaket för 500 dollar

Armprocessorn i Dotnet Embeddedmodulen tickar i 28 MHz. Det ska räcka till att exekvera cirka 450 000 virtuella Dotnetinstruktioner per sekund. Förutom Arm-modul och bärarkort innehåller paketet utvecklingsverktyget Dotnet Embedded SDK och en beta-version av Visual studio 2005.

På modulen sitter 384 kbyte SRAM varav 132 kbyte går till den virtuella maskinen och 40 kbyte till ett gränssnitt mot hårdvaran, ett Hardware Abstraction Layer (HAL). Modulen har också ett flashminne på 4 Mbyte.

Paketet kostar under 500 dollar. Dotnet CPU säljer också ett utvecklingspaket utan bärarkort för ett pris som ska ligga under 200 dollar. Företaget har inga representanter i Sverige.

Dotnet CPU: www.dotnetcpu.com
Spot: direct.msn.com
Det lilla amerikanska företaget Dotnet CPU (".netcpu") lanserar ett utvecklingspaket för Microsofts inbyggnadsplattform Dotnet Embedded. Loggande sensorer, intelligenta kylskåp, hushållsautomatisering och robotar är några möjliga tillämpningar för modulen enligt företaget. Paketet är riktat både mot professionella utvecklare och mot forskare och hobbyister.

Hårdvaran är en Arm7TDMI-modul. Den programmeras på ett för Armkonstruktörer ovanligt sätt - i Microsofts utvecklingsmiljö Visual Studio. Det är samma miljö som används för att programmera Windows XP och Windows CE. Detta faktum framhålls som en av de stora fördelarna med Dotnet CPU.

- Visual Studio är en av de mest avancerade utvecklingsverktyg som finns, säger företagets vd Daniel Coughlin.

Programvaran körs i Microsofts plattform Dotnet, som är Microsofts svar på Java. Programmen körs alltså i en virtuell maskin som i sin tur körs i en Arm7-processor.

Åtranvänd program

En av poängerna med virtuella maskiner är att programvaran kan återanvändas på olika hårdvaruplattformar. Programmeraren skriver sina program i ett programspråk som heter C# och precis som Java och C++ är en objektorienterad vidareutveckling av C.

Den variant av Dotnet som används här heter Dotnet Embedded. Den är begränsad jämfört med de Dotnetversioner som används i pc-Windows (Dotnet Framework) och i Windows CE (Dotnet CompactFramework). Exempelvis har de 20 000 funktionerna i programbiblioteken bantats ner till 400.

Dotnet Embedded är trots det sofistikerad. Den tillåter flera programtrådar att exekvera parallellt. Schemaläggningen stöder både synkronisering och händelsestyrning. En elegant finess är att programmeraren kan sätta en timer som avbryter ett försök att exekvera en viss funktion. Trådarna kan också ges olika prioriteter och accessrättigheter till exempelvis filsystemet.

Programvaran kan styckas upp i återanvändbara komponenter med hjälp av en Microsoftkonstruktion som kallas delegater. Systemet stöder också autentisering av programkod.

Dotnet Embedded sorterar under ett Microsoftprojekt som heter Spot (Smart Personal Objects Technology). I våras lanserades Spot-armbandsur med radiomottagare för ett trådlöst Mobitexliknande informationssystem för sms, väderdata och nyheter.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)