JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linköping knoppar av basbandskrets
Coresonic kommersialiserar resultat från projektet Stringent

Ett avknoppningsföretag från Linköpings universitet har konstruerat en IP-kärna för programmerbara basbandsprocessorer - en marknad som växer kraftfullt just nu.
Några forskare i Linköping ger sig in på marknaden för processor-IP. Dake Liu, Anders Nilsson, Daniel Svensson, Christer Svensson och Eric Tell startar företaget Coresonic som ska kommersialisera forskning finansierad av forskningsscentret Stringent.

Coresonics IP-kärna är en signalprocessor för batteridrivet programmerbart basband.

Programvara finns idag för 802.11a, b, och g och för gsm/gprs. Kärnan skulle också kunna programmeras för bland annat Bluetooth och digital-tv. Nästa generation kommer också att kunna stödja 3G, 4G och MIMO.

Programmerbarheten gör konstruktionen flexibel.

- I princip skulle en programmerbar basbandsdel i en mobiltelefon kunna omprogrammeras till en ny standard, säger Coresonics vd Daniel Svensson.

Processorn kan köra flera protokoll, som till exempel Bluetooth och GSM, parallellt.

Det finns idag programmerbara signalprocessorer som går att använda för basband.
- Men de är inte lika optimerade för tillämpningen, säger Daniel Svensson.

- De har satsat på generella arkitekturer som VLIW eller SIMD, vilket ger hög prestanda men oftast inte är så effektsnålt och så specialiserat som det behöver vara för att fungera i handhållna enheter, säger Daniel Svensson.

Forskningsprojektet har byggt ett demonstratorchip på 150 000 grindar i 0,18 μm CMOS. Vid 160 MHz klockfrekvens drar det maximalt 126 mW och 44 mW i vila, när det exekverar wlan-standarden 802.11a.

Coresonic startades i december 2004 med pengar från östgötska såddkapitalbolaget Rendera.

- Vi har börjar att ta kontakt med kunder som också utvärderar tekniken, men vi är ännu inte på det stadiet att vi försökt vinna en design, säger Daniel Svensson.

- Forskningen har resulterat i en krets. Men den måste kommersialiseras. Det finns utrymme för att dra ner effekten, till exempel.

Marknaden för programmerbara basbandsprocessorer kommer att växa med i snitt 130 procent årligen fram till år 2007 då den är värd 334 miljoner dollar, enligt en prognos som VDC gjorde i mitten av 2004.

Daniel Svensson tvekar att göra en uppskattning på när företaget kan tänkas ha en IP-produkt redo att erbjuda på marknaden.

- Om något år - för att uttryck sig lagom vagt, skrattar han.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)