JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Långt minne till attraktivt pris
Yokogawa gör entré i oscilloskopens mellanklass

Yokogawas inhopp i mellanklasssegmentet blir en tuff utmaning för konkurrenterna i oscilloskopbranschen.



- Tanken med den nya oscilloskopfamiljen var att ta död på konkurrensen genom att ha bäst prestanda i 500 MHz-området och samtidigt ha väldigt djupt minne, säger Rickard Andersson på Yokogawas Sverigekontor.

Resultatet har blivit DL 1700E-serien som utseendemässigt liknar den klassiska Macintosh SE från 1987 där skärm och dator integrerats i en enhet. Instrumentet finns med två eller fyra kanaler, det har en bandbredd på 500 MHz och en samplingshastighet på maxi-malt 1 GSa/s. Instrumentet upptar inte mer än ett A4-papper på labbbänken.

- Vi har utvecklat ett instrument med åtta megabyte minne per kanal som kostar under hundra tusen. Det är klart billigare än konkurrenterna, säger Rickard Andersson.

Vill in på LeCroys hemmaplan

Långa minnen har tidigare varit ett adelsmärke för konkurrenten LeCroy men företaget får nu tuff konkurrens på området.

- Det är minnet som gör instrumenten dyra och det är där vi tagit ner priset, säger Rickard Andersson.

Djupt minne är bra när man till exempel letar efter fel på en snabb buss.

- Men ofta kan det räcka med mindre minne, till exempel 10 0000 sampel eller 100 000 sampel. Då kan man utnyttja minnet till att spara upp till 2 000 vågformer och sedan gå tillbaka i tiden och analysera dessa.

Funktionen går under beteckningen "history memory" och gör det enklare för användaren att snabbt hitta en vågform som har ett visst mönster.

- Du kan plocka fram både x- och y-värdena på samplen så det går att göra alla typer av analyser på samplen, säger Rickard Andersson.

Instrumenten har Ethernetanslutning och det finns en inbyggd webbserver vilket gör att de kan fjärrstyras liksom att data kan hämtas av vilken dator som helst som är ansluten till Internet. Operativsystemet är ROM-baserat.

- Fördelen med ROM-baserade system är att de startar snabbt, att man slipper virusattacker och man inte behöver ha ett virusskydd som kan påverka prestanda.

Ska man lyfta fram en svaghet med instrumenten är det samplingshastigheten som inte kommer upp i mer än 1 GHz trots att bandbredden är 500 MHz. Många av konkurrenterna har det dubbla.

Priset startar på 55 000 kronor för ett tvåkanaligt instrument med 1 Mbyte minne per kanal.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)