JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Monterar 80 000 komponenter per timme med flexibilitet
Nya Siplace ska klara både masstillverkning och snabba omställningar

Siemens nya plattform i Siplacefamiljen klarar att montera upp till 80 000 komponenter per timme. Men det är inte hastigheten utan maskinens flexibilitet som företaget helst framhäver.



- Med den nya X-familjen kan man bygga upp en produktionslina som passar för både mobiltelefontillverkning och för industriprodukter där man har korta serier, säger Tilo Brandis på Siemens.

- Men vi säljer inte bara maskinerna. Det som skiljer oss från många av konkurrenterna är att vi erbjuder en komplett lösning inklusive programvara och hanteringssystem som behövs för att automatisera flödet i fabriken.

Den nya plattformen i Siplacefamiljen har fått tillägget X efter namnet och är avsedd för flexibel högvolymproduktion. Siemens har förbättrat det mesta i maskinen, inklusive armen, huvudet, matarna och kamerasystemet.

Monteringsmaskinen kan bestyckas med två, tre eller fyra armar (gantry) där var och en har ett monteringshuvud med ett antal munstycken (nozzles).

Armar av kolfiber

De nya armarna är gjorda av kolfiber.

- De väger bara en femtedel jämfört med äldre armar av stål men är dubbelt så styva och påverkas inte av temperaturen.

Till X-serien finns ett nytt huvud med 20 munstycken som kan montera upp till 20 000 komponenter per timme. Maskinen klarar komponenter så små som 01005 (1 x 0,5 mm). Den övre gränsen är 6 x 6 mm med en höjd på maximalt 4 mm.

- Upp till 95 procent av alla komponenter på ett normalt kort faller i den kategorin.

Maskinen kan också bestyckas med äldre huvuden för 6 eller 12 komponenter för att klara större komponenter. Då faller dock monteringstakten.

- Det nya huvudet är inte bara snabbare, det är också lättare och innehåller färre rörliga delar vilket gör det robustare och noggrannare, säger Tilo Brandis.

Maskinen har fått ett nytt kamerasystem som sitter fast på monteringshuvudet. Den digitala kameran kontrollerar orientering på komponenten vilket bidrar till att komponenterna kan placeras med en noggrannhet på 55 μm vid 4 sigma.

Förutom kamera finns en laserstråle som kontrollerar att munstycket är tomt innan plockning, att munstycket fått tag i en komponent efter plockning och att komponenten inte sitter kvar på munstycket efter monteringen.

Även matarna är förbättrade.

- Man kan plockat ut och sätta i matare under drift. Maskinen känner automatiskt av förändringarna.

Matarna har också fått viss intelligens. De kan kommunicera trådlöst med monteringsmaskinen och strömförsörjs också trådlöst av maskinen. En ny matare som stoppas in registreras automatiskt och en grön lysdiod tänds när den är klar och fungerar.

Operatören kan se status för mataren i ett litet teckenfönster. Matarna kan också varna när rullen med komponenter är på väg att ta slut så att ny rulle kan skarvas på.

I dagsläget klarar matarna bara 8 mm breda rullar men det finns prototyper för upp till 88 mm bredd.

Siemens uppger sig ha en tredjedel av marknaden för ytmonteringsmaskiner som företaget värderar till 1,6 miljarder euro för år 2004.

- För att behålla ledningen kommer vi att släppa nyheter två gånger per år. Siplace X lanseras officiellt på Apexmässan i USA i februari men jag kan lova att det kommer nyheter även på Productronica i höst, säger Tilo Brandis.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)