JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobil triple-play framtiden enligt Ericsson
IP-infrastruktur och HSDPA Fas 2 några av ingredienserna

Triple-play, Internet, telefoni och tv i samma nät, är den stora hypen för fasta nät i dag. Snart kommer det vara det även för mobilnät. I alla fall om Ericssons förutsägelser slår in. För att detta ska bli verklighet krävs högre bandbredd i mobilnäten och en IP-baserad infrastruktur. Ericsson är redo att leverera.
Ericssons budskap på 3GSM, att mobilt triple-play är nästa grej, lär ha varit svårt att missa. Såväl vd Carl-Henrik Svanberg som teknikchef Håkan Eriksson höll anföranden om Ericssons strategi för mobiltelefoni, tv och Internet över samma infrastruktur, såväl nät som terminaler.

- 2005 kommer att bli året då WCDMA får massmarknadstillväxt, och det kommer att bli startåret för mobilt bredband, sade Carl-Henric Svanberg.

Ericsson talar naturligtvis i egen sak. Mobila multitjänstnät skulle kräva betydligt mer nätkapacitet än dagens mobilnät, kapacitet som händelsevis levereras av Ericsson. Företaget ser två nyckelkomponenter för detta, HSDPA och IP.

HSDPA är uppgraderingen av 3G-näten som ska uppfylla det ursprungliga löftet om mobilt bredband. De första kommersiella näten med HSDPA väntas vara i drift innan årets slut. På mässan gjorde Ericsson den första demonstrationen av HSDPA fas 2, en mobil länk med kommersiell utrustning med en kapacitet på 9 Mbit/s. Som mest ska HSDPA fas 2 kunna höja kapaciteten till 14 Mbit/s.

För infrastrukturen tror Ericsson på en övergång helt och hållet till Internetprotokollet IP. Ericsson mobile softswitch ska vara ett steg på vägen mot detta. Enligt företaget kan mobile softswitch minska driftskostnaderna för stamnäten med upp till 50 procent. Arkitekturen centraliserar nätets intelligens så att de flesta noderna blir enkla och lättskötta.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)