JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Jan Tångring: Bort med sexismen från mässan
Det är trist att den svenska Elektronikbranschen är så grabbig att det går att komma undan med sexistiska inslag i montrarna.
Egevo sålde bildskärmar med hjälp av pinupbilder. Skärmarna spelade en bildslinga som varvade naturbilder med bilder på kvinnor i små baddräkter. En annan monter använde brasilianska karnevalskvinnor som blickfång.

Den man som ville ha en fysisk upplevelse i tre dimensioner kunde bege sig till montern för IM-föreningens Embeddedsektion och flörta med dess värdinnor. De var inte klädda för en elektronikmässa. Utan för en klubbnatt med korta svarta kjolar och knähöga stövlar med decimeterhöga stilettklackar.

När Elektroniktidningen tar fram kameran och fotograferar Egevos skärmar kallar montervärden det för en "feministattack" och undrar om det "är någon tjej som klagat?"

Hurså? Hade man kunnat bortse från det i så fall?

Men nej, det var inte en tjej, utan Måns Östring, lärare på Linköpings tekniska högskola.

Han är irriterad och upprörd över det budskap som hans studenter möter på mässan, - "det sänder en signal om en manschauvinistisk kvinnosyn".

Embeddedsektionen hittade sina värdinnor på Tekniska Mässan. Enligt sektionens ordförande Johan Nordin valde de sina egna kläder efter instruktionen "propert och stilrent".

Han beklagar om folk tagit anstöt men invänder att han själv nästan bara fått positiva kommentarer - "de gav saklig information om Embeddedpriset".

Egevo och Embeddedsektionen tänker fel.

De tekniska utbildningarna har en jämställdhetsambition och försöker rekrytera kvinnliga studenter.

Men inte för att använda dem som blickfång utan som ingenjörer. Det är den signalen elektronikbranschen borde vilja sända ut.

Vi vill locka fler tjejer att läsa elektronik. Inte skrämma bort dem som vi redan har på kroken i och med att de kommer till mässan.

Personligen tolkar jag bikinibilderna och värdinnorna som en provokation. Jag ser en protest från människor som tycker att feminism har tagit för mycket plats i den offentliga arenan. Och så tar man chansen att bryta mot normerna genom att utnyttja makten över den egna montern.

Elektronikmässan är fel forum för sådana protester. Och att använda pinupbilder för att sälja skärmar kommer aldrig att vara någonting annat än omoget.

En pojke kan tycka om att titta på halvnakna tjejer. Men det är inte lämpligt att ta med sig den hobbyn till mässan. Det är inte därför vi är här. Oavsett vad vi tycker om jämställdhet.

Det är också en arbetsmiljöfråga. Mässan är en arbetsplats och där är en arbetsgivare enligt jämställdhetslagen skyldig att förebygga sexuella trakasserier. Vilket rimligen omfattar pinupbilder inte bara i omklädningsrum utan också i montrar.

Sexistiska montrar var trots allt i försvinnande minoritet på mässan. Det känns bra.

Låt dessa exempel bli de sista! Nu gäller nolltolerans. Ingen sexism på Electronix i Göteborg om 18 månader.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)