JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 10 augusti 2020 VECKA 33

Räddningsaktionen för Optillions optofabrik i Kungens kurva söder om Stockholm ser ut att ha misslyckats. Nu har auktionshuset Dovebid spikat datum för auktionen som omfattar både inventarier och patent.

Optillion flyttade in i Svensk Filmstudios gamla lokaler i Kungens kurva i augusti 2001. Ett halvår senare var delar av renrummet klar att använda. Helt färdigt blev det först sommaren 2002. Företaget hade då plöjt ned cirka 200 miljoner kronor i byggkostnader och för inköp av maskiner och instrument. Totalt har företaget förbrukat runt 750 miljoner kronor sedan starten 1999.


I renrummet finns en nästan komplett tvåtums indiumfosfidprocess för att tillverka lasrar men huvuddelen av lokalerna är avsett för slutmontering av de optiska sändtagarna till Ethernetmoduler för 10 Gbit/s som Optillion utvecklade. Företaget använde sig av en mikromekanisk bärare som automatisk linjerade upp laser, detektor och linser. Det finns också ett större mätlab och kontorslokaler.

Dovebid, som sålde resterna efter lasertillverkaren ADC i februari år 2003, har värderat Optillions inventarier till 1,5 miljoner dollar, lite drygt tio miljoner kronor. Det är uppenbarligen mer än vad någon var intresserad att bjuda för hela konkursboet.

Bland utropen finns två MOVPE-reaktorer som används för att skapa epitaxiella skikt på skivorna (wafer), etsutrustning, sputtrar, spinnmaskiner och joniplantationsmaskiner. Men det finns också utrustning för att tvätta skivorna, för att såga upp dem och för bondning. Till det kan läggas drygt hundra poster med mät- och testinstrument. Den kompletta katalogen är annu inte klar.

Auktionen omfattar också 39 patent varav 17 är beviljade. Dessa säljs dock i en separat auktion där budgivarna har fram till den 27 april på sig att värdera patenten och sedan lämna in sina bud.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)