JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Linux i realtid i nätverksbaserat stridssystem

Lösningar för att köra Linux och realtid på samma processor är nu så robusta att de kan användas i säkerhetskritiska system. USA:s biljonkronorsprojekt Future Combat Systems har beställt tekniken.
Gratisoperativsystemet Linux får en viktig roll i USA-arméns nätverksbaserade stridssystem Future Combat Systems (FCS). Amerikanska operativsystemssäljaren Lynuxworks har fått en beställning från General Dynamics som på ett bräde ger Lynxworks 18 kunder som ska leverera olika delar av FCS.

Teknik från Lynuxworks ska användas där Linux- och realtidsprogram ska köras på samma fysiska processor.

För att Linux inte ska kunna sabotera realtiden krävs vattentäta skott mellan programmen. Med Lynuxworks teknik kan Linux krascha utan att realtidsprogrammen påverkas.

Lynuxworks får beställningen för att separationen är så robust att realtidsprogrammet på den gemensamma processorn kan certifieras enligt den amerikanska säkerhetsstandarden DO178B.

FCS är ett biljonkronorsprojekt. För Lynuxworks betyder affären "tiotals miljoner dollar", enligt nättidningen EE Times.

Mikrokärna är lösningen

Ordern tryggar framtiden för Lynuxworks under hela FCS-projektet, till 2014. Företaget ska öka sin personalstyrka med en tredjedel från dryga hundra idag.

Lynuxworks har två olika produkter som kan skapa vattentäta skott mellan operativsystem. Lynx OS178 har funnits några år och ger något som kallas rumtidspartitionering. Den nyare intressantare tekniken Lynxsecure lanseras först i juni och är en övervakande mikrokärna.

Pressmeddelandet om FCS-beställningen pratar bara om LynxOS178. Men Lynyxworks vd säger till Elektroniktidningen att beställningen främst gäller Lynxsecure.

- Lynuxsecure var nyckeln till att vi kunde vinna kontraktet, säger Lynuxworks EMEA-chef Hamid Mirab.

- Utöver det kommer ytterligare teknik från oss att licenseras.


Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)