JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Komponentdistributören Avnet köper sin halvledarfokuserade konkurrent Memec för drygt 4,5 miljarder kronor. Med köpet stärker Avnet sin tekniska kompetens och får samtidigt sitt första rejäla fotfäste i Japan.

För 676 miljoner dollar, motsvarande knappt 30 procent av Memecs fjolårsomsättning på 2,3 miljarder dollar eller annorlunda uttryckt tio gånger fjolårsvinsten, har distributörsjätten Avnet köpt halvledar- och indesignspecialisten Memec. 2400 anställda i 130 städer i 33 länder jorden runt får därmed en ny arbetsgivare. För Avnet var Memecs starka ställning i Japan en starkt bidragande orsak - där har Avnet inte varit speciellt aktiv.

I drygt ett år hade Memecs ledning planerat för en börsintroduktion. Men man bedömde inte att aktiemarknaden skulle ta emot en sådan introduktion tillräckligt väl. I stället blev det nu en försäljning. Av köpeskillingen går 194 miljoner dollar till att betala skulder och resten till de nuvarande ägarna.

Affären ska godkännas i flera länders regelverk innan den går i lås, vilket beräknas ta 2-3 månader. Hur nyförvärvet ska organiseras och om namnet Memec på sikt ska försvinna är än så länge inte bestämt.

Vilka konsekvenser det blir i Sverige är också oklart än så länge. Avnet har ett tiotal anställda i Sverige och Memec något fler, uppdelat på de två bolagen Unique och Insight.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)