JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avnet köper Memec
Komponentdistributören Avnet köper sin halvledarfokuserade konkurrent Memec för drygt 4,5 miljarder kronor. Med köpet stärker Avnet sin tekniska kompetens och får samtidigt sitt första rejäla fotfäste i Japan.

För 676 miljoner dollar, motsvarande knappt 30 procent av Memecs fjolårsomsättning på 2,3 miljarder dollar eller annorlunda uttryckt tio gånger fjolårsvinsten, har distributörsjätten Avnet köpt halvledar- och indesignspecialisten Memec. 2400 anställda i 130 städer i 33 länder jorden runt får därmed en ny arbetsgivare. För Avnet var Memecs starka ställning i Japan en starkt bidragande orsak - där har Avnet inte varit speciellt aktiv.

I drygt ett år hade Memecs ledning planerat för en börsintroduktion. Men man bedömde inte att aktiemarknaden skulle ta emot en sådan introduktion tillräckligt väl. I stället blev det nu en försäljning. Av köpeskillingen går 194 miljoner dollar till att betala skulder och resten till de nuvarande ägarna.

Affären ska godkännas i flera länders regelverk innan den går i lås, vilket beräknas ta 2-3 månader. Hur nyförvärvet ska organiseras och om namnet Memec på sikt ska försvinna är än så länge inte bestämt.

Vilka konsekvenser det blir i Sverige är också oklart än så länge. Avnet har ett tiotal anställda i Sverige och Memec något fler, uppdelat på de två bolagen Unique och Insight.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)