JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Windows, Linux och Symbian vill in i billigare massmarknadsmobiler

En Linuxversion som passar såväl enkla kameramobiler som avancerade PC-mobiler. Med en realtidsrespons som räcker för att både basband och användarprogram. Det lanserar Montavista.
Realtids-Linux med responstid på 150 us. Nu finns tekniken som en färdig produkt från amerikanska Linuxleverantören Montavista.

Produkten heter Mobilinux 4.0 och är avsedd för användning i mobiltelefoner.

Med optimering ska responstiden enligt Montavista kunna tas ner till 100 us. En enda processor som kör Linux ska kunna sköta både basbandsbearbetning och användarprogram i mobiltelefonen. Montavista nämner Texas Omap Vox-plattform och motsvarande mobilplattformar från Philips och Freescale.

Montavistas idé är att tillverkaren ska kunna använda samma Linuxversion över ett brett spann av mobiltelefoner. Samma Mobilinux ska kunna användas dels i funktionstelefoner (feature phones) som kameratelefoner, mp3-mobiler och spelmobiler, och dels i PC-mobiler.

I Mobilinux används Montavistas realtidstrimmade version av Linux 2.6. Det har en starttid på under en sekund och teknik för att spara på strömmen.

Mobilinux 4.0 är ett bidrag till branschorganisationen Mobilinux Open Framework, som Montavista själv grundat. Organisationen samlar företag som använder Linux i mobiltelefoner. Mobilinux blir tillgängligt under 2:a kvartalet 2005. I Sverige är Nohau distributör.

Mobilinux marknadsförs inte bara för i mobiltelefoner utan också för portabla mediaspelare, kameror och handhållna spel.

WIndows och Symbian

Montavista betraktar funktionstelefonerna som en viktig nisch att muta in för Linux. Den är en massmarknad, till skillnad från PC-mobilerna - handdatorer med ringfunktion som kör Linux, Symbian eller Windows CE. Dagens funktionstelefoner använder inget operativsystem. Eller enkla realtidsoperativsystem som svenska Eneas OSE. Men hårdvaruprestandan kryper sakta uppåt och det börjar kännas rimligt att använda fullskaliga operativsystem.

På Windowssidan finns en konkurrent till Mobilinux. Det är kanadensiska Intrinsyc som tar fram en version av Windows CE anpassad för funktionstelefoner.

Både Symbian OS v8 och v9 ska kunna köra basband och program på samma processor. Lanseringen av v9 trycker hårt på massmarknaden. I höst släpps musikmobilen Nokia N91 som är första med att använda Symbian OS v9.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)