JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 19 januari 2020 VECKA 03
Tre minuter med Kaj Mårtensson, vd för SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, och ordförande för industriforskningsinstituten inom IRIS.

Varför anser du att regeringens löften om att satsa på forskningsinstituten kommer för sent?

- Trots att forskningspropositionen syftar till det som instituten är bäst på, att skapa jobb och öka tillväxten genom industrinära forskning, så får vi sänkt statlig grundfinansiering år 2006 jämfört med år 2005.

- Regeringen misslyckades i förhandlingarna med miljöpartiet och tvingades lägga pengar vikta för instituten på annan, i och för sig viktig forskning, den miljörelaterade. Och så äts en stor del av satsningen på Vinnova upp av Trollhättepaketet så här öppnas inte heller några nya dörrar på kort sikt.

I proppen föreslås att 2008 ska bli det år då finansieringen åter är uppe på samma nivå som år 2000, men du hävdar att ni inte kan vänta. Varför?

- Idag står grundfinansieringen för cirka 8 procent av omsättningen. Den har redan halverats under en femårsperiod, vilket gjort att var femte på Irecoinstituten sagts upp och att vissa institut gått i konkurs.

- Om inget händer kommer den utvecklingen bara fortsätta fram till år 2007. År 2008 blir nivån 15 procent av omsättningen vilket är bra. Dock har vi långt kvar till de 25, 35 procent som instituten i våra konkurrentländer får. Det gör det svårt att konkurrera på lika villkor.

Så detta är inte ett sätt att bli av med några av våra många institut i Sverige? Det talas ju en del om sammanslagningar och fyrklövrar.

- Nej, det tror jag inte. Det har pågått en strukturförändring men den anser regeringen i stort sett vara avslutad, enligt önskemål. Och nu vill man förstärka instituten enligt proppen.

Att klämma fram en ny proposition görs ju inte i brådrasket. Och enligt dig behöver ni förstärkning nu. Hur göra?

- Jag hoppas regeringen inser problemet och underlättar för oss att söka offentlig finansiering till de uppgifter man i proppen markerat som särskilt viktiga för instituten. Detta går att lösa om regeringen i sina regleringsbrev tydligt visar för forskningsfinansiärerna att de måste ge oss denna möjlighet.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)