JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EUs blyfrihetsdirektiv blir i praktiken global standard
Kalifornien, Japan, Kina och Sydkorea är på väg att anamma RoHS-direktivet. Frågan är om EU-parlamentet insåg vilket genomslag det skulle få när beslutet fattades i februari 2003.


- Det är på väg att bli en global standard, säger Jennifer Shepherd på kontraktstillverkaren Solectron i Milpitas, Kalifornien.

Hon arbetar bland annat med att följa miljölagstiftningen i olika länder.

Hittills har relativt få länder implementerat direktivet i sin lagstiftning men många är på gång och RoHS kommer att förändra hela den globala elektronikindustrin.

- Det kommer inte att gå att ha olika tillverkningsprocesser för olika marknader. Det skulle vara en mardröm ur ett logistikperspektiv och det faller också på kostnaderna, säger Art Morgan på samma företag.

Delstaten är känd för att ligga i framkant när det gäller miljölagstiftningen, bland annat får den som köper tv-apparater och datorskärmar betala en avgift på cirka tio dollar. Avgiften ska användas för att betala skrotningen när produkterna tjänat ut. Lite grann som WEEE-direktivet i Europa.

Kalifornien är USA:s största delstat mätt i antal invånare och har världens sjunde största ekonomi med en bruttonationalprodukt på 1 446 miljarder dollar för år 2003. Det gör delstaten något större än Kina men lite mindre än Italien mätt i BNP.

Kalifornien har redan antagit en motsvarighet till RoHS-direktivet och det träder i kraft ett halvår efter Europa, den 1 januari 2007.

Det är dock oklart hur efterlevnaden ska kontrolleras. Men även länderna i Asien finns med på tåget med Japan som draglok. Landet har länge legat först, och i den senaste tidens skörd av pressreleaser finns flera från japanska företag som redan nu har produkter som uppfyller RoHS-direktivet.

Det gäller till exempel Fujitsu Xerox vars multifunktionsskrivare redan idag uppfyller RoHS-direktivet, oberoende av vilken marknad de säljs på.

Epson meddelade nyligen att företaget uppfyller RoHS-direktivet till 97 procent och att man planerar att vara helt färdig till oktober i år.

Nokias första RoHS-mobil

Men även Nokia ligger långt framme. Företaget har presenterat sin första mobiltelefon som uppfyller RoHS-direktivet. Det är den sportiga modellen 5140i som ska komma i produktion under andra kvartalet i år.

Sydkoreanska Samsung körde igång volymtillverkning av blyfria 3,5-tums hårddiskar redan förra hösten. En av kunderna är japanska Canon.

- Vi kommer att implementera RoHS-direktivet, sa Sydkoreas IT-minister Dae-je Chin på en presskonferens i samband med halvledarkonferensen ISSCC i San Francisco i februari.

Han kunde dock inte säga hur lång fram i tiden ett beslut ligger. Detsamma gäller Kina som lär överväga att införa liknande regler som EU.

De flesta större marknader ser därmed ut att få liknande regler som EU. Trots det verkar inte alla i branschen tro att direktivet blir verklighet. Mellan skål och vägg säger många att de tror att det i sista minuten kommer att skjutas på framtiden.

- Det har cirkulerat rykten om att direktivet kommer att bli sex till tolv månader försenat men det stämmer inte, säger Steve Andrews från det brittiska handels och industridepartementet DTI.

En orsak till ryktena är att gränsvärdena för de förbjudna ämnena fortfarande inte har publicerats i EUs officiella tidskrift.

- Jag kan försäkra er att det förslag som finns kommer att antas men tyvärr har det försenat den brittiska lagstiftningen.

Storbritannien är inte det enda land som ligger efter med lagstiftningen. Enligt ursprungsplanen skulle direktivet vara implementerat i nationell lagstiftning redan den 13 augusti 2004 men det visade sig inte fungera i praktiken. Idag har dock en rad länder hunnit överföra det i lagstiftningen dock ligger en del stora länder som Storbritannien, Frankrike och Italien sent.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)