JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gör något bra av RoHS
Att det inte är mer än lite drygt ett år kvar tills RoHS-direktivet träder i kraft kan inte ha undgått någon som läser Elektroniktidningen. Från den 1 juli 2006 får det bara finnas minimala mängder av bly, kvicksilver, kadmium, sexvärt krom och flamskyddsmedlen PBB och PBDE i elektroniken.


Det gäller inte mig kanske du säger, mina produkter är undantagna. Men den som tror att undantagen innebär "business as usual" bedrar sig. Om bara ett år kommer din produkt att se helt annorlunda ut eftersom de flesta av komponenttillverkarna enbart kommer att tillhandahålla blyfria komponenter.

Dessutom gäller undantaget i RoHS-direktivet bara blyet i lödtennet. Det gäller alltså inte för de övriga ämnena i RoHS-direktivet. Så undantaget var nog inte riktigt genomtänkt.

Få verkar heller ha räknat med den globala genomslagskraften och att de stora komponenttillverkarna så helhjärtat anammat RoHS-direktivet.

Intel är till exempel på god väg att ställa om sin produktion. Enligt företagets ansvarige för hållbar utveckling, Tim Mohin, berörs över 95 procent av företagets produkter av RoHS, bland annat flashminnena som numera tillverkas utan bly. Företaget kommer enligt Tim Mohin att spendera över 700 miljoner kronor på övergången till blyfritt.

Så även om RoHS-direktivet medför nog så smärtsamma engångskostnader för en bransch som plågats av en långvarig nedgång skapar det också möjligheter. När patienten ändå är på bordet finns alla möjligheter att förbättra konstruktionen. Är den några år gammal, finns det säkert billigare och strömsnålare kretsar.

Det här är ju lätt för en journalist att tycka, kanske du som läsare säger. Och visst ligger det något i det. Men samtidigt är det ett faktum att ingen tillverkare kommer undan RoHS, även om vissa produkter är undantagna.

RoHS kan också vara en bra ursäkt för att fimpa gamla produkter med små eller obefintliga marginaler eller att rensa upp i floran av underleverantörer.

Och tänk på att RoHS-direktivet inte är det sista steget mot ett miljömässigt uthålligt samhälle, utan det första. Därför kommer alla undantag att omprövas vart fjärde år och om något företag kan påvisa att undantaget inte behövs kommer det att strykas.

Så gör något bra av RoHS, när du ändå har "patienten på bordet".

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)