JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optocenter med mer framtid än nutid
När Kista Photonics Research center fyller tre och håller seminariedag för att marknadsföra sig handlar det i stor utsträckning om vad centret skulle kunna göra i framtiden, för några konkreta resultat kan man inte visa upp än.
- För ett och ett halvt år sedan, när jag började på Kista Photonics Research Center var det mest ett koncept. Nu hävdar jag att det är verklighet, säger Pierre-Yves Fonjallaz som är chef för KPRC.

Kista Photonics Research Center är tänkt att vara en paraplyorganisation för fotonikforskningen på KTH och Acreo. En inte helt oproblematisk uppgift, med bara två samarbetspartner som dessutom är vana vid att agera självständigt.

- Vid grundandet fick KPRC 24 miljoner till utrustning. Det viktiga var att det var gemensamma pengar, det tvingade oss att prata med varandra.

Drivkraften bakom KPRC är delvis politisk, staten vill se större samarbetsorganisationer, och KPRC kan hävda att de har över 100 optoforskare. Men trots det har inga projekt finansierats i KPRCs regi. Enligt Pierre-Yves Fonjallaz beror det delvis på att man först nu på allvar har kommit igång med att söka pengar.

- Hittills har vi bara fått ett avslag, men nu har vi 4-5 projektansökningar inne i KPRCs namn.

Flera av seminarierna på KPRC-dagen handlade därför om verksamhet av intresse för framtiden. Till exempel fotoniska kristaller.

- Fotoniska kristaller är mindre lämpade som vågledare än man först trott, men som kaviteter finns det en lång rad intressanta till-lämpningar, såsom lasrar och kanalfilter, berättar Min Qiu på KTH-IMIT.

Biofotonik är ett annat område som KPRC intresserar sig för, till exempel för nya mikroskoptekniker och optiska pincetter som kan hålla fast mikrometerstora partiklar i ett flöde. Flera av ansökningarna under arbete berör samarbeten med Karolinska Institutet.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)