JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Hur man upplever en mässa beror i väldigt hög grad på vilka glasögon man har på sig. Under Embedded Systems Conference, ESC, var vädret i San Francisco ovanligt varmt för årstiden, med strålande solsken och temperaturer över 25 grader så mörka solglasögon satt fint.


Även med dessa var det svårt att missa de svenska utställarna, väl samlade i ena änden av mässhallen. Enea, IAR och Virtutech hade alla montrar av det större formatet med mycket personal.

Priset för bästa monter går nog ändå till Wind River, vars avskalade monter med mässans högsta torn målat i rostbrunt fanns direkt innanför entrédörrarna. Personalen hade gerillaliknande klädsel med svarta armékängor, svarta armébyxor och svarta t-shirts och de berättade gärna om mässans heta teman: öppen källkod och Eclipse.

Wind River annonserade på ESC att företaget nu helhjärtat stöder Eclipse och föreningens logga fanns i var och varannan monter. Den var nästan lika vanligt förekommande som Arms.

Trots att brittiska Arm inte sålt en enda styrkrets har företaget lyckats med konststycket att dominera 32-bitarsvärlden på nästan samma sätt som Intel lagt beslag på persondatorerna.

På mässan lanserades en rad nya kretsar baserade på olika Arm-kärnor. Intressantast var nog FPGA-tillverkaren Actels Arm-avtal som kommer att göra det möjligt för nästan vem som helst att skräddarsy sin egen Arm-systemkrets. Låt vara i en kiselhungrig FPGA-variant, men kunderna slipper hosta upp en fet licensavgift till Arm.

Så ska man summera mässan är framtiden öppen, Arm-baserad och implementerad i en FPGA. Och lite blågul också.

De lite drygt 300 utställarna verkade i varje fall vara nöjda. Antalet besökare var något bättre än i fjol och till nästa år flyttar konferensen tillbaka till San José, Silicon Valleys hjärta. Arrangörerna räknar med att det ska locka fler besökare.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)