JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Actel arm i arm med Arm
För första gången går det att köpa en processorkärna från Arm i mjuk form och använda den i en FPGA-krets.
- Idag är de flesta av Actels kretsar i Proasic-3-familjen tillräckligt stora för att det ska gå att få in ett helt system, inklusive en Arm-kärna, säger, säger Wayne Lyons på Arm.

Att brittiska Arm valt Actel som samarbetspartner för den mjuka varianten av företagets processorkärna beror på att Actels kretsar är flash-baserade vilket gör det i det närmaste omöjligt att stjäla innehållet.

Arm-kärnan kommer dessutom att levereras i krypterad form och den kan bara packas upp med den speciella kryptofunktion som snart finns i Proasic-3-kretsarna.

För att få plats i FPGA:erna har företagen fått trimma processorn lite, de har bland annat tvingats skala bort en del funktioner som cache-kontrollern och MMU:n.

- Många av dagens tillämpningar går inte fortare än 40 MHz och behöver därför inte dessa funktioner, säger Wayne Lyons.

Processorn man valt att implementerats är Arm7 Thumb som har 16-bitars instruktioner men en 32-bitars ALU och en 32-bitars buss.

Kunderna behöver inte ha ett licensavtal med Arm vilket tidigare utgjort ett ekonomiskt hinder för mindre företag att ta fram egna Arm-varianter.

Licenskostnaden bakas istället in i priset för kretsarna. Företagen gav dock inga detaljer om prisssättningen, prestanda eller när produktionen startar annat än att det ska ske i år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)