JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skop som vill avlusa inbyggda system
Litet, lätt och billigt men ändå bäst i klassen. Det är budskapet från Yokogawa vars nya oscilloskopserie DL9000 siktar in sig på det attraktiva mellansegmentet upp till 1 GHz bandbredd.


- Innan vi startade utvecklingen av SignalXplorer DL9000 frågade vi kunderna vad de ville ha och svaret vi fick var att de ville ha ett oscilloskop med 1 GHz bandbredd till ungefär samma pris som ett 500 MHz-oscilloskop, säger Clive Davis på Yokogawa.

- Det är också upp till 1 GHz bandbredd som 85 procent av oscilloskopmarknaden finns.

Tilläggas kan att Yokogawa hittills saknat instrument med mer än 500 MHz bandbredd. Företaget har varit starkt på oscilloskop för motortillämpningar och elektromekanik men siktar med de nya produkterna in sig på inbyggda system i allt från telekommunikationsprodukter till konsumentelektronik.

DL9000 kommer i fyra modeller som alla har fyra kanaler. Den analoga bandbredden är 1,0 GHz eller 1,5 GHz och den maximala samplingshastigheten är 5 GSa/s respektive 10 GSa/s. Värdena gäller dock bara när två kanaler används. Kunderna kan välja på två minnesdjup: 2,5 MSa/kanal eller 6,25 MSa/kanal.

Yokogawa har också utvecklat en ny metod och speciell hårdvara för att kunna bearbeta och samtidigt visa så stora datamängder på skärmen.

- Uppdateringen är 150 gånger snabbare än på tidigare modeller, säger Clive Davis.

Starkt lysande upprepning
Svepen överlagras på skärmen som har XGA-upplösning, (1 024 ¥ 768 punkter) vilket gör att förlopp som upprepas lyser starkare medan engångsförlopp syns svagare. Minnet kan segmenteras för upp till 2 000 svep. Alla sampel är dock tillgängliga och det finns en speciell funktion för att spola tillbaka i minnet.

- Minnet kan användas för ett enda långt svep eller den andra extremen för fyra överlagrade svep om 125 miljoner sampel som uppdateras sextio gånger per sekund.

Som alla andra instrumenttillverkare använder Yokogawa Windows som operativsystem.

- Vår undersökning visade att hälften av användarna gillar det medan den andra halvan inte gör det, säger Clive Davis.
Som en form av kompromiss valde Yokogawa Windows CE.

- Det gör det enkelt för användarna att lägga in egna program men också att använda USB-minnen eller flashkort.

Företaget har inte placerat operativsystemet på hårddisken utan det ligger i ett halvledarminne.

- Vi har kunder som vill radera alla data när ett projekt är färdigt och då är det opraktiskt att ha operativsystemet på hårddisken, säger Clive Davis.

Priset på SignalXplorer DL9000 ligger mellan 10 995 och 17 990 euro.

- Det är åtminstone ett par tusen euro billigare än konkurrenterna och det var ett av målen när vi satte igång utvecklingsarbetet.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)