JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya tjänster ger ett piggare ISDN
Nu har USAs telefonbolag fått ett verkligt lockbete när de skall sälja ISDN. ISDN kan ge samma Internettjänster som hyrda ledningar, men till mycket lägre pris.

Den nya tjänsten heter Always On/Dynamic ISDN (AO/DI) och demonstrerades nyligen i USA. Med den nya tjänsten kan Internettrafik skickas direkt till användarens PC. Användaren behöver inte längre själv koppla upp sig för att hämta ner epost. Den tekniska nyheten är att signalnätet i flertjänstnätet ISDN används för datakom. Det innebär att abonnenten får en fast paketnätsförbindelse med 9,6 Kbit/s via ISDNs signalkanal fram till persondatorn. Internettrafiken skickas via signalnätet.



Ökad kapacitet


Programvara hos abonnenten kan dessutom skicka kommando till telefonstationen att ställa upp ytterligare kapacitet, upp till 128 Kbit/s, om det behövs för att klara snabb överföring. Denna integration mellan ISDN och Internet gör det möjligt att skicka alla slag av filer hela vägen till en enskild mottagares PC.

Det blir även möjligt att erbjuda abonnemangstjänster för allehanda informationstjänster, abonnenten vet att informationen landar på hårddisken i persondatorn.



Telia diskuterar introduk
tion

Telebolaget Nynex i New York visade i början av mars att AO/DI fungerar. Tjänsten har utvecklats i samarbete mellan en grupp telebolag i USA och dess systemleverantörer sedan hösten 1996. För att införa tjänsten krävs rätt abonnentutrustning och rätt programvara i telefonstationen.

I Sverige diskuterar Telia att införa nyheten. Programvaran i Telias AXE- stationer klarar AO/DI. Men lansering av en ny tjänst innebär även marknadsinvesteringar. Telia planerar besluta om saken senare i år. Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)