JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 25 september 2020 VECKA 39
Regeringen har nu utsett Gunnel Färm att handplocka de mediaföretag som skall få sända digital- TV över det svenska marknätet. En rad mycket känsliga frågor skall lösas innan årets slut då regeringens särskilde utredare Gunnel Färm skall vara klar med sitt uppdrag. En av de viktigaste uppgifterna är att se till att TV-tittarna skall kunna använda samma digitala mottagare för att ta emot alla marknätets TV- kanaler.

Gunnel Färm har tidigare varit statssekreterare i kommunikationsdepartementet och generaldirektör i Väg- och trafikinstitutet.

I det digitala marknätet måste konkurrerande TV-bolag samarbeta om en rad tekniska frågor, bland annat åtkomstkontroll för att erbjuda betal-TV-tjänster och en elektronisk programguide som presenterar de enskilda TV-kanalerna och deras utbud. Detta är mycket känsliga konkurrensfrågor.

Bland mediaföretagen är det ännu så länge bara Sveriges Television som sagt att de vill sända via marknätet. SVT-chefen Sam Nilsson har gått ut hårt och vill sända en hel bukett med TV-kanaler via digital-TV, totalt fyra eller fem nya TV- kanaler.

- I höst blir det klart vilka nya TV-kanaler som tillkommer, säger Gunnel Färm. Under våren skall Färm lägga fram förslag om på vilka villkor Sveriges Television skall få erbjuda betal-TV-tjänster.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)