JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia och Siemens i digital-TV-allians
Nokia och Siemens Semiconductors bildar allians om digitala TV-mottagare för marknätet. Målet är att ta ledningen i Europa.

Tack vare en ny krets från Siemens verkar det som om Nokia faktiskt får en överlägsen produkt. Och det är viktigt eftersom europamarknaden på sikt är värd tiotals miljarder kronor per år. Nokia skall prova sin nya digitala mottagare i slutet av 1997 i det svenska marknätet. Volymleveranser startar 1998.

- Vi har en känsla av att våra konkurrenter är efter oss. Vi tror att vi har den bästa lösningen för 1998 och 1999.

- Minnestekniken är det som skiljer Siemens från konkurrenterna, säger Ari Nieminen, chef för affärsutveckling av digitala produkter inom Nokia Multimedia Terminals.



COFDM i en krets


Siemens har utvecklat en ny krets som klarar COFDM-demodulation i en enda krets. Dessutom klarar denna krets både den brittiska varianten av europastandarden för marknätet kallad 2K och den lösning som Sverige och en rad andra länder valt, kallad 8K.

Ingen annan halvledarleverantör har idag utlovat en sådan krets. Den viktigaste konkurrenten är Motorola som samarbetar med brittiska NTL Motorola har lovat en enkretslösning för 2K 1997 och att i framtiden även en krets för 8K.

Även SGS Thomson, Philips med flera halvledarleverantörer väntas komma med enkretslösningar för COFDM-demodulatorer i framtiden.



Embedded DRAM


När europastandarden för marknätet, DVB-T, skapades var striden skarp mellan förespråkare för 2K och 8K. 2K ger billigare mottagare men 8K ger mer avancerade tjänster. För två år sedan trodde experterna att det var omöjligt att redan 1997 få fram en enkretslösning som klarade båda alternativen.

Siemens använder en teknik som kallas Embedded DRAM för att klara uppgiften. Förenklat kan man säga att när COFDM-demodulatorn skall realiseras i kisel kan man välja mellan att använda lite minne och mycket logik eller tvärtom. Embedded DRAM innebär att Siemens valt det senare alternativet. Då finns tillräcklig minneskapacitet för att klara både 2K och 8K. Så beskriver Nokia och Siemens saken utan att närmare redovisa vilken kapacitet kretsen har.

Det som nu kan ge Nokia och Siemens en stark kommersiell position är att samma digitala mottagare kan säljas i hela Europa och att priset för sådana mottagare inte blir högre än för digitala mottagare som enbart är avsedda för den brittiska marknaden.

- Vi är inte medvetna om någon konkurrent som använder Embedded DRAM för COFDM- demodulatorer, säger Fabian Ruchardt, marknadsansvarig i Siemens Semiconductors.



Teracom och HD-Divine


Den nya kretsen har konstruerats i samarbete mellan Nokia och Siemens. Nokia har inhämtat underlag för kravspecifikationen från Teracom och HD Divine. Nokia har till en början ensamrätt på att använda den nya kretsen, men Ruchardt vill inte närmare gå in på villkoren. Siemens räknar med att börja sälja kretsen även till andra leverantörer av digitala mottagare före år 2000.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)