JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Radionät för kontor Ericssons nästa giv
Ericsson Radio Systems är på väg in på en helt ny marknad för snabba radionät på kontor.

Radionäten följer en kommande europastandard kallad Hiperlan som ger en bandbredd på 3 till 5 Mbit/s.



- Vi startade utvecklingen av produkter för Hiperlan för några år sedan. Vi hoppas sälja i Europa, USA och Japan, säger Henrik Abromowitz, projektledare i Ericsson Radio Systems.

Hiperlan är ett radiobaserat lokalt datanät som kan ersätta eller komplettera traditionella lokala kabelbaserade datanät, som Ethernet eller Token Ring. Nätet klarar mobil kommunikation i kontorsmiljö.

Branschexperter tror att 10 till 20 procent av de kontorsanställda i industriländerna är anslutna till Hiperlan i framtiden. Marknaden kan därmed bli mycket stor, värd flera tiotals miljarder kronor. Men konkurrensen blir stenhård. Förutom Ericsson förväntas även Nokia, Lucent, Motorola, Siemens och NEC komma med produkter.



5-10 användare per cell


I ett Hiperlan delar fem till tio användare på en radiocell som ger totalt 25 Mbit/s.

I genomsnitt blir det 3-5 Mbit/s per användare. Tanken är att användarna har portabla datorer med inbyggt radiomodem som kommunicerar med Hiperlan, precis som en kabelansluten dator. Detta ger användarna möjlighet att ta med sin dator till ett möte och under mötet använda den för alla funktioner, som boka kommande möte eller surfa på Internet.

Hiperlan är ett privatnät som kan ägas av företag och förvaltningar precis som de idag äger sin egen kontorsväxel. Även telefonbolag kan erbjuda en sådan nättjänst.



Standard nästa år


Nätinvesteringarna beräknas till uppskattningsvis 4 000 till 6 000 kronor per användare. Branschexperterna hoppas att 10 till 20 procent av de kontorsanställda i industriländerna är anslutna till Hiperlan i framtiden. Det handlar därmed om flera tiotals miljoner kontorsanställda.

Standarden för High Performance Radio Local Area Networks, Hiperlan, utvecklas av den europeiska standardiseringsorganisationen ETSI och beräknas bli klar nästa år.

En rad viktiga beslut återstår dock. För det viktiga modulationssystemet diskuterar ETSI att välja Orthogonal Frequency Division Multiplexing, OFDM. ATM kan användas för transmissionen och Internet Protocol, IP, kommer att användas som bärartjänst för nättjänsterna. Målet är att enas på en rad viktiga punkter under hösten 1998.

Det är redan klart att Hiperlan får en stor marknad i Europa eftersom 23 länder i Europa, inklusive alla tunga EU-länder, redan tilldelat Hiperlan 100 MHz i 5 GHz-bandet.

Ericsson siktar på att Hiperlan skall slå igenom även i USA och Japan. I USA finns radiofrekvenser tilldelade så att Hiperlan kan användas. Ericsson har levererat ett provsystem till japanska telefonbolaget NTT för att övertyga Japan.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)