JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson försöker ta ledningen med Intranet
Ericsson ligger långt efter den amerikanska datakomindustrin på Internetmarknaden.

Men nu försöker den svenske telejätten faktiskt ta ledningen genom att bygga ett helt nytt IP-baserat system som är mer avancerat än vad någon amerikansk leverantör hittills presenterat.



Den nya produkten heter Public Intranet (PI) och den skall klara Internettelefoni, multimediakommunikation, elektronisk handel och banktjänster. Den är baserad på ITU-standarden H.323.

Telia är första kund som köper systemet och enligt Telia har ingen av Ericssons konkurrenter en lika bra produkt. Telia har genomfört en upphandling som slutfördes 1997. Dessutom är det så att Telia och Ericsson utvecklat det nya systemet tillsammans. De startade för några år sedan i största hemlighet och systemet visades för första gången 1997.



Ersätter dagens AXE-växlar


Telia provar nu systemet i sitt nordiska ATM-nät, framför allt mot stora telekunder. Om allt går vägen kommer detta nya system att på sikt ersätta dagens AXE-växlar för huvuddelen av framtidens telefonitjänster, enligt Telias bedömning. Telia planerar en kommersiell tjänst i Norden 1999 och hoppas nå 100 000 abonnenter inom några år.

- Före år 2007 ligger huvuddelen av telefonitrafiken i den här nya typen av system, säger Stig Persson, ansvarig för bredbandstjänster och multimedia i Telia Telecom AB.

- Det här är Ericssons produkt för att leverera Internettelefoni och multimediatjänster. Det kan bli Ericssons AXE för Internet, säger Lars Lundgren, produktansvarig i Ericsson Telecom.

Ericsson hoppas naturligtvis på export. Dagens AXE finns i över hundra länder. Telia understryker att det är helhetsgreppet i det nya systemet som är nytt.

- Det här är det första systemet i världen av detta slag. Telia har inte hittat något system som är likvärdigt. Det klarar säkerhet och kvalitet. Telia kan flytta över dagens telefonitjänst till detta system.

Nästa generation av kontorsväxlar och virtuella privata nät (VPN) kommer att baseras på denna typ av system, säger Stig Persson. Säkerhet, kryptering och debitering ingår i systemet. PI klarar att skicka debiteringsdata till Telias befintliga system för kundadministration. Kunder kan registreras för enskilda tjänster och även debiteras för dem.

Budskapet från Telia är att det finns många systemleverantörer som har bra enskilda funktioner baserade på IP-teknik, till exempel för Internettelefoni, men ingen har den samlade helhet som finns i Ericssons nya produkt. Självklart handlar det idag till stora delar om en vision och både Telia och Ericsson väntar att konkurrenterna kommer med motsvarande system.



Måste få mer kapacitet


Ett av de centrala problemen som måste lösas de närmaste åren är kapacitetsproblemet. Avsikten är att systemet skall klara att hantera hundratusentals samtidiga användare. Men i den första versionen klaras bara cirka tusen samtidiga användare.

Tre problem står i centrum, enligt både Ericsson och Telia.


• På IP-nivå måste Ericsson få bättre kontroll över bandbredden så det går att garantera kapacitet för enskilda tjänster.


• Ericsson måste bygga servrar i distribuerade nät så styrsystemet får hög kapacitet.


• Det krävs katalogservrar för multimediakommunikation för hundratusentals samtidiga användare enligt standarden H.323.

Hur fungerar då det nya systemet? Användaren har en PC med en Internetbläddrare för att komma i kontakt med med en server som har ett webbgränssnitt. På denna hemsida väljer användaren vilken tjänst han vill utnyttja; telefoni multimediakonferens eller elektronisk handel.

Nätoperatören har en brandvägg så att bara användare som är auktoriserade kan kommunicera.



Andra leverantörer får plats


I systemet finns även gränssnitt som skall göra det möjligt för fristående företag att utveckla programvara för enskilda tjänster. Det var ett viktigt krav från Telia.

Public Intranet kan införas i nät med routrar och ATM-växlar från valfri leverantör. Ericsson vill naturligtvis sälja egna produkter även på dessa områden men avsikten är att Telia och andra telebolag skall kunna behålla befintliga routrar och ATM-växlar och ändå föra in Public Intranet.

En av de uppenbara fördelarna med denna systemlösning är att de stora telefonbolagen kan behålla sina system för abonnentadministration och kunddebitering. PI genererar data som skickas till Telias befintliga system.

Ericsson vill uppenbarligen muta in en plats som systemarkitekt för detta helt nya IP-baserade system. Men finns det en marknad för Public Intranet?

- Ja, svarar Lars Lundgren.

Ericsson planerar även sälja systemet i Nordamerika. Anpassning av systemet förbereds för USA-marknaden.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)