JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USAs telefonbolag på ADSL-offensiv
Telefonbolagen i USA tar nu upp kampen med kabelbolagen om snabba Internettjänster.


I december lanserade de amerikanska kabelbolagen miljardinvesteringar för att klara digital-TV och snabb Internet åt mer än tio miljoner hushåll. Nu svarar telefonbolagen. De bildar en allians med Microsoft, Intel och Compaq för storskalig lansering av ADSL-tjänster under 1998.

Dessa telefonbolag, SBC, Bell South, Ameritech, US West och GTE, har cirka 80 procent av USAs hushållskunder. Tillsammans med dataföretagen har de bildat Universal ADSL Working Group som skall driva fram en snabb och gemensam introduktion av ADSL i USA.

- Efter initiativet i USA ser det nu ut som om ADSL börjar rulla på världsmarknaden, säger Olof Ulander, chef för Telias division nättjänster, som svarar för ADSL i det svenska telenätet.

Den nya amerikanska gruppen har tagit fram en egen specifikation för ADSL som kallas ADSL Light. Det innebär att abonnenterna får ett modem som klarar 1 Mbit/s nedströms mot abonnenten och 384 kbit/s uppströms mot telenätet. En av de stora fördelarna med ADSL Light är att abonnenterna själva kan koppla in modemet i telefonjacket och ansluta till PCn. Ingen teletekniker behövs för detta vilket sänker kostnaden vid installationen.

Telefonbolagen svarar för att telefonstationerna hanterar den snabba ADSL- trafiken och databolagen för att de nya ADSL-modemen finns att köpa. Därmed blir det lika enkelt att skaffa ADSL som ett vanligt modem. Dataföretagen ser till att det finns stöd i hårdvara och programvara för ADSL Light. Standardisering för Asymmetric Digital Subscriber Line pågår i USA och Europa. I framtiden skall nya standarder för DSL klara upp till 50 Mbit/s till abonnenten.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)