JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blåtand vid spisen
Det blir Ericssons nya radionät Bluetooth som kopplar ihop kylen, frysen, kaffebryggaren och spisen i ditt lokala hemnät.

Ericsson räknar med att Bluetooth blir den dominerande radionätlösningen för lokala hemnät med räckvidd under 30 meter.



Ericsson utvecklar nu en server som skall klara en rad tjänster för hemnät och den kommer att utrustas med just Bluetooth för radiokommunikation, enligt vad Elektroniktidningen erfarit. Ericsson planerar lansera denna server senare i år.

När Bluetooth lanserades i maj var det mobil datakom som stod i centrum, sammankopplingen av persondatorer och mobiltelefoner, men Ericsson räknar med att Bluetooth även skall bli dominerande inom hemautomation.

Ericsson stödjer även en annan standard för hemnät, SWAP (Shared Wireless Access Protocol), men företagets bedömning är att Bluetooth kommer att få större spridning. SWAP dominerar för mer krävande tillämpningar.

En av de stora fördelarna med Bluetooth är det låga priset. Att nå detta är en avgörande fråga för att Bluetooth skall bli konkurrenskraftigt.

Vid massproduktion skall det bara kosta 10 dollar att utrusta varje kaffebryggare, spis, portabel pc och GSM-telefon med den nödvändiga modulen för Bluetooth, enligt industrins beräkningar.

Ericsson räknar med att Bluetooth först slår igenom i portabla persondatorer och mobiltelefoner. I steg två slår Bluetooth igenom även för hemnät i kraft av den redan etablerade massproduktionen.



Snabbt genombrott


Därför är också genombrottet för Bluetooth för mobil datakom via mobilnäten mycket viktigt för Ericssons expansion inom hemautomation.

- År 2000 säljs cirka 230 miljoner mobiltelefoner och vi räknar med att Bluetooth ingår i minst 50 procent av dessa. År 1999 säljs 50-60 miljoner PDA och portabla pc. Från och med slutet av 1999 kommer Bluetooth att införas i dessa produkter. Det är därefter möjligt att 100 procent av dessa kommer att vara utrustade med Bluetooth, säger Örjan Johansson i Ericsson Mobile Communications, chef för den enhet som utvecklat Bluetooth.

Ericssons prognos innebär att Bluetooth får ett oerhört snabbt genombrott.

När Bluetooth är installerat i din pc kan du ge ett kommando och då söker din Bluetooth reda på alla Bluetoothbestyckade enheter i närheten. Din pc kan sedan kommunicera med flera hundra kilobit per sekund via Bluetooth, till GSM- telefonen och sedan ut i världen. På samma sätt kan din Bluetooth leta reda på närmaste laserskrivare för en utskrift.

Även om Microsoft hittills inte redovisat sin position räknar Ericsson med att kommande versioner av Microsofts operativsystem kommer att stödja den nya radionätstandarden.

Bluetooth ryms på en mycket liten modul, till en början är storleken 300 kvadratmillimeter. Där finns mikroprocessor, flashminne, SRAM-minne, samt radiokretsar. Modulen har även en liten antenn. Bluetooth klarar datakommunikation upp till 1 Mbit/s.

Förslag till standard för Bluetooth finns nu framme. Målet är att frysa standarden första kvartalet 1999. Andra halvåret 1999 skall standarden vara helt klar. De drivande företagen planerar ha sina produkter framme under 1999.

En stor grupp tunga företag stödjer den nya standarden. Förutom Ericsson även IBM, Intel, Nokia och Toshiba.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)