JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vem klarar att göra digitala TV-apparater?
Senast i början av 1998 skall landets radiohandlare kunna starta försäljningen av digitala TV-mottagare.

Men vem kan tillverka dem? Regeringen utreder om svensk elektronikindustri kan leverera komponenter och delsystem för den nya marknaden. Idag är det främst Nokia som siktar på den nya svenska marknaden.

Volymproduktion av digitala mottagare för marknätet är helt nödvändig om regeringen skall kunna fullfölja den planerade digitaliseringen av marknätet.

Den 28 mars tog regeringen ytterligare beslut med sikte på att starta digitala TV-sändningar via marknätet 1998. Statliga Nutek fick då uppdraget att utreda vad som behövs för att hushållen skall kunna köpa digitala TV-mottagare samt förutsättningarna för produktion av komponenter och delsystem i Sverige.

- Jag skall tala med Ericsson, Nokia och andra möjliga leverantörer, säger Sven- Ingmar Ragnarsson i Nutek som skall redovisa svaret till regeringen före 30 juni.



Nokia tillverkar redan


Ragnarsson påpekar att Nokia redan har en digital mottagare som tillverkas i Motala. Nokia köper viktiga komponenter från flera olika leverantörer.

Ericsson har kompetens för komponenter, delsystem och kretsar. När det gäller kretsdesign har Ericsson kunskaper som kan användas för digital-TV.

Frågan är om Ericsson har intresse och resurser för konstruktion och produktion, säger Ragnarsson. I sitt beslut angav regeringen också vad den digitala mottagaren skall kunna prestera. Regeringen använder begreppet digital avkodare.



Öppet system


Mottagaren skall vara försedd med ett öppet betal-system. Det innebär att den klarar att hantera betal-TV från flera TV-företag med olika system för åtkomstkontroll.

Det gynnar mindre TV-företag eftersom det blir billigt att erbjuda betal-TV.

Avkodaren skall även kunna användas för mottagning av digital-TV från andra nät, det kan handla om kabel-TV, satellit-TV eller telefonnätet.

Regeringen öppnar dörren för att Sverige får en gemensam digital mottagare som kan användas på alla nät. En sådan universalmottagare bör naturligtvis påskynda genombrottet för digital-TV i Sverige. Regeringens beslut ökar trycket på svensk industri att satsa på digital-TV.

Idag är det bara Nokia som tagit sikte på den nya marknaden. Ericsson har hittills inte redovisat något beslut.

Göte Andersson



Nokias digitala mottagare


Nokia har utvecklat en digital-TV-mottagare enligt DVB-standarden som Motalafabriken började tillverka i mars 1996. Den är avsedd både för satellitmottagning och kabelanslutning men kan även användas i marknätet.

Den kan ta emot 50-60 Mbit/s. Ur denna bitström kan man få fram 15 Mbit/s för en eller flera TV-kanaler. Ljuddelen klarar 384 kbit/s och 8 ljudkanaler. Dessutom tillkommer tjänster för datakommunikation med upp till flera megabit per sekund.

Via betalsystemet kan abonnenten köpa olika tjänster. Mottagaren har inbyggt modem för till exempel postorderbeställning och fax. Ett gränssnitt för snabb datakommunikation SCSI-2, Small Computer System Interface-2, klarar 20-25 Mbit/s för anslutning av CD-spelare eller persondator.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)