JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 9 augusti 2020 VECKA 32
När Unisource nu ska bygga ett paneuropeiskt SDH-nät väljer man förmodligen franska Alcatel som leverantör av utrustning.

Unisource, med Telia som delägare, planerar bli först i Europa med ett paneuropeiskt SDH-nät. Blir man först kan Unisource kraftigt öka sin andel av trafiken mellan EU-länderna, en marknad värd cirka 50 miljarder kronor per år.

- Vi räknar med att ha SDH-nätet i drift första halvåret 1996, säger Karl Wuhrmann, VD i Unisource Carrier Services (UCS) som skall driva nätet.

Alla stora EU-länder

Det nya SDH-nätet binder samman de nationella näten i Sverige, Nederländerna, Schweiz och Spanien och skall snabbt få täckning i alla stora EU-länder. Unisource vill bli den dominerande europeiska operatören av långdistansnät - ett Europas AT&T, helt enkelt. Tillsammans har de fyra telebolagen redan idag en större andel av Europatrafiken än till exempel France Telecom. Unisource kommer av allt att döma att välja franska Alcatel som leverantör av SDH-utrustning. Officiellt har man ännu inte redovisat detta, men i praktiken är det klart, säger flera källor till Elektroniktidningen.

För Alcatel handlar detta om en mångmiljardaffär. Slutförhandlingarma väntas bli klara inom någon månad. Unisource ägs av svenska Telia, PTT Netherlands, Schweiz PTT och spanska Telefonica. De fyra har beslutat välja en gemensam SDH-leverantör både för sina nationella nät och för det pan-europeiska nätet. Genom att välja en gemensam leverantör garanteras från början att utrustningen fungerar ihop i alla länder, vilket är mycket viktigt. Problemen har annars varit stora när SDH-utrustning från olika leverantörer kopplats ihop. Framför allt saknas styrsystem som kan hantera utrustning från flera leverantörer i stora SDH-nät. Genom att välja en enda leverantör undviker man det problemet. samkörning med järnvägsnät

UCS planerar hyra nätkapacitet i länder där man saknar eget SDH-nät. Här finns ytterligare ett skäl att välja just Alcatel som leverantör. Alcatel skall nämligen leverera ett SDH-nät till Hermes Europe Railtel som ska bygga ut sitt nät i 15 länder i Europa. Hermes, som ägs av 11 järnvägsbolag, ska hyra ut kapacitet till andra operatörer. Det blir lättare att koppla samman Unisources och Hermes nät om Alcatels utrustning finns i båda.

Göte AnderssonMER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)