JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avgörande i standard för hemnät
USA öppnar nu vägen för att radiostandarden HomeRF skall konkurrera ut den amerikanska radiolanstandarden IEEE 802.11 på hemnätmarknaden i USA. HomeRF kommer att klara snabb Internet (bredband), upp till åtta kretskopplade telefoner och även video, enligt det beslut som den amerikanska regleringsmyndigheten FCC tog den 31 augusti.
över 100 amerikanska företag och organisationer har stridit om saken i ungefär ett år och HomeRF Working Group med företag som Intel, Compaq, Siemens, Motorola och Proxim vann spelet medan Lucent, 3Com och Apple gjorde vad de kunde för att stoppa FCC:s beslut.

FCC:s beslut innebär att HomeRF-standarden får ändras så att en HomeRF-kanal får disponera 5 MHz mot tidigare bara 1 MHz. Detta leder till att HomeRF kommer att klara 10 Mbit/s mot tidigare bara 2 Mbit/s. Därmed får HomeRF i stort sett lika hög kapacitet som radiolanstandarden IEEE 802.11b, som klarar 11 Mbit/s.

Dessutom innehåller HomeRF-standarden även den digitala telefonistandarden DECT och kan tack vare den nya FCC-regleringen klara upp till åtta anslutna DECT-telefoner. IEEE-standarden däremot klarar inte kretskopplad telefoni, bara IP-telefoni och standarden för detta är inte klar, vilket i sin tur leder till att IEEE-standarden därmed kommer i underläge på den amerikanska marknaden för hemnät.

Självklart är det en fördel med ett radiobaserat hemnät som klarar snabb Internet, telefoni och video. Därför är det inte så konstigt att HomeRF-gruppen jublade över beslutet och den nya versionen av HomeRF-standarden beräknas bli klar nästa år.

- FCC:s beslut påverkar positivt hundratals företag som arbetar på marknaden för radiobaserade hemnät. HomeRF kan nu möta framtidens krav på trådlösa hemnät, säger Ben Manny, ordförande i industrigruppen HomeRF.

Antalet amerikanska hem med radiobaserade hemnät ökar från 4,1 miljoner i år till 17,6 miljoner 2004, anger amerikanska branschtidningar och hänvisar till utredningar från analysföretaget IDC. Det innebär att FCC:s beslut kommer att påverka teknikvalet på marknader värda betydligt över 10 miljarder kronor.

- FCC:s beslutet underlättar utvecklingen av nya terminaler för snabba datatjänster både för affärsmarknaden och hushållsmarknaden, säger William Kennard, ordförande i FCC.

Enligt HomeRF-gruppen kan Bluetooth och HomeRF-standarden samverka och integreras. Experter i Europa tror dock att HomeRF i första hand får spridning i nordamerika. I Europa kan det i första hand bli Bluetooth och den nya radiolanstandarden HiperLAN/2 som kommer att dominera marknaden.

HomeRF-standarden använder det licensfria frekvensbandet 2,4 GHz till 2,483 GHz och använder frekvenshoppteknik..


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)