JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 3 juni 2020 VECKA 23
Amerikanska halvledarjätten Intel går nu i spetsen för att etablera en ny industrigrupp som skall driva på införandet av mobilt Internet, framför allt då paketdatatekniken GPRS.
En rad tunga leverantörer har gått med, bland annat Motorola och Siemens.

Men två av de tyngsta leverantörerna av GPRS-utrustning, Ericsson och Nokia, har hittills ställt sig bredvid den nya industrigruppen, och på Ericsson menar man att den nya gruppen i praktiken konkurrerar med initiativ som Ericsson själva tagit.

- Vår tanke är att etablera en industrigrupp som hanterar hela värdekedjan, från användarens terminal och tillämpning, via GPRS-nätet fram till företagets interna system, säger Leif Persson vid Intels enhet för mobila Internettjänster i Sverige.

- Det finns ingen annan grupp som tar detta grepp utifrån de professionella användarnas behov, säger Persson som pekar på de behov som finns hos stora företag och organisationer.

De professionella användarna är de stora och lönsamma kunderna. Därför handlar detta om den viktiga marknaden som alla leverantörer och nätoperatörer konkurrerar om.

Flera tunga företag

Den nya industrigruppen kallas Mobile Data Initiative Next Generation, MDI-ng, och gruppens uppgift är att identifiera och avlägsna de tekniska och marknadsmässiga hinder som hämmar trådlösa förbindelser och sänker prestanda för enskilda användare.

Det är paketdatanät och då framför allt GPRS som skall stå i centrum för arbetet.

GPRS kommer att bli det mest spridda paketdatanätet och svara för huvuddelen av den mobila Internettrafiken i GSM-länderna de närmaste åren.

De tunga företag som hittills gått med är BT Cellnet, Dell Computer, France Telecom, Fujitsu Siemens, HP, Motorola, Siemens Telecom, Toshiba, Sonera och Intel. Det är en mycket stark uppställning med tanke på att GPRS-marknaden finns i GSM-länderna, och då framför allt i Europa. Det är hittills bara ett tungt nordiskt företag som gått med i den nya organisationen och det är finländska telefonbolaget Sonera.

Nokia och Ericsson inte med

- Genom att vara aktiva på många områden tror vi att vi kan ta till vara det bästa från flera världar, från datorteknik och Internet till wap och den mobila världen. Vi kan kombinera våra erfarenheter och vår teknik och på så vis bli en del av den nya generationens mobilkommunikation, säger Pasi Tolonen, biträdande direktör för mobile business services unit i Sonera.

Ingen av de övriga nordiska nätoperatörerna har valt att gå med. Nokia anger att man inte uttalar sig om överenskommelser som man inte deltar i.

- Vi kom fram till att det inte var nödvändigt att delta i MDI-ng. Arbete pågår redan på detta område i andra organisationer, säger Staffan Johansson, i Ericssons koncernstab för strategi och affärsutveckling.

Ericsson tog förra året initiativ till att skapa en grupp som skulle underlätta införandet av GPRS kallad GPRS Applications Alliance och en rad dataföretag gick då med i GAA, bland annat IBM, Lotus, Oracle, Palm Computing och Symbian. Det är uppenbart att MDI-ng nu går in på samma område.

Sammantaget innebär dock Intels nya initiativ att trycket ökar på hela GPRS-marknaden.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)