JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lucent utvecklar billiga plastskärmar
En helt ny generation tunna billiga plastbaserade bildskärmar är under utveckling i USA. De kan till exempel klistras på reklamskyltar och stortavlor.
De två amerikanska företagen Lucent och E-Ink demonstrerar nu sin nya bildskärmsteknik. Transistorer med speciella skärmceller kombineras på en tjock plastfilm. Transistorn innehåller en kapslad kula. Kulan är 20 till 30 mikrometer stor och innehåller svarta och vita pigment. Tekniken gör det möjligt att skapa svartvita bilder med grov upplösning.
 
- Jag tror att det tar ytterligare tre till fyra år innan det finns kommersiella produkter baserade på den nya tekniken, säger Magnus Berggren, forskare vid Acreo AB.
 
Berggren leder verksamheten inom organisk elektronik vid Norrköpings Universitet och arbetar i Acreos projekt med billig bildskärmsteknik baserad på papper (se artikeln ovan).
 
Den prototyp som de två amerikanska företagen visat är en böjbar, pappersliknande och mycket billig elektronisk bildskärm.
 
För ett år sedan startade projektet, och de båda bolagen menar att den nu uppfunna lösningen med så kallat elektroniskt bläck som drivs av tryckta plastkretsar öppnar vägen för framtida elektroniskt papper. Prototypen byggs upp av flera tunna lager av plast.
 
Pappersskärmen har storleken 5 x 5 tum och den innehåller flera hundra pixlar, anger företagen.
 
Lucents utvecklingsbolag Bell Labs har utvecklat transistorer i plast som ger skärmen böjbar form. E-Ink har tagit fram det elektroniska bläcket som täcker skärmytan. Enligt Lucent har de två företagen gjort den första demonstrationen av en realistisk applikation med plasttransistorer.
 
Mikael Nykäsenoja


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)