JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bredbandskonkurrens i sikte för Bluetooth
Den amerikanska standardiseringsorganisationen IEEE har beslutat utarbeta en ny standard för personliga nät kallad Wireless Personal Area Network, WPAN, som ska klara 20 till 50 Mbit/s med en räckvidd på cirka 10 meter.
Inom några veckor skall standardkommittén IEEE 802.15.3 välja radiostandard och det finns tre konkurrerande tekniker till Bluetooth.

- Det finns ett Bluetoothorienterat alternativ, ett baserat på radiolantekniken IEEE 802.11, det tredje baseras på den nya radiotekniken Ultra Wideband, UWB, och det fjärde kallas Hyperpan och har lagts fram av Motorola, säger Bob Heile, ordförande för standardiseringskommittén IEEE 802.15, till Elektroniktidningen.

För den teknik som vinner kan det handla om marknader värda hundratals miljarder kronor i framtiden. Den nya radiostandarden är i första hand avsedd för hemnät, den skall ha kapacitet för att samtidigt klara minst tre videokanaler och fem ljudkanaler. Rent tekniskt skall nätet kunna användas även för telefoni och Internet.

- Bluetoothalternativet och 802.11-alternativet är huvudkonkurrenterna. Vi hoppas ha standardförslaget klart i mars nästa år och att de första produkterna skall lanseras under sista kvartalet nästa år, säger Heile.

Denna tidsplan låter naturligtvis mycket optimistisk. Visserligen är hemnät och radionät heta områden men om industrin lyckas med detta är det verkligen ett jättekliv på rekordtid.

Kommunikation i bostaden

Avsikten är att mycket billiga kretsar skall fram, precis som för Bluetooth, och därmed skall WPAN kunna slå igenom i hemnäten.

En rad halvledartillverkare arbetar med standardiseringen. även hemelektronikföretag och företag som står bakom hemserverstandarden Open Service Gateway Initiative, OSGI, deltar.

Tanken är att hemservrar skall kunna bestyckas med små basstationer för den nya tekniken och därmed klara kommunikationen i bostaden. Radionätet skall klara IP-trafik.

Elektroniktidningen har sökt kommentarer från Bluetooth Special Interest Group, SIG, den ledningsgruppen som finns för Bluetoothstandarden.

Nokia deltar både i standardiseringsgruppen IEEE 802.15.3 och sitter dessutom i SIG men tyvärr har Nokia inte kunnat ge någon kommentar före Elektroniktidningens pressläggning.

- Jag kan inte kommentera om Bluetooth SIG fattat några beslut i denna fråga, säger Stefan Svedberg, som representerar Ericsson i SIG.

Svedberg anger dock att det inte finns några beslut att utveckla en ny variant av Bluetooth som skall klara mellan 20 och 50 Mbit/s.

Det beslut som finns idag innebär att Bluetooth generation två skall klara datatrafik över 10 Mbit/s vilket bland annat innebär att tv-kanaler kan överföras. Specifikationen för Bluetooth generation två siktar mot att släppas 2001. Produkter finns sannolikt inte förrän 2002.

Bob Heile uppger till Elektroniktidningen att det bästa tekniska alternativet för den kommande radiostandarden är det nya modulationssystemet Ultra Wideband. UWB har bäst förutsättningar att klara kapacitetskraven. Problemet är dock att det kan ta upp till flera år innan frekvensmyndigheterna i USA, Europa och Asien godkänner den nya tekniken.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)