JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siemens lovar bli först ut med ny typ av 3G-system
Siemens hoppas vinna marknadsandelar med 3G-nät baserade på tekniken TDD, Time Division Duplex. Tillsammans med japanska NEC vill tyskarna lansera sådana nät i början av 2002. Går allt enligt de tyska planerna blir Ericsson och Nokia förlorare.
TDD ingår i den globala 3G-standardfamiljen och tekniken kan bli en verklig konkurrent även för WCDMA-näten som Ericsson och Nokia visar upp.

Runt om i Europa har regleringsmyndigheterna beslutat dela ut frekvenser även för TDD-nät och vid Cebitmässan visade Siemens upp ett fungerande prototypnät.

Företaget utvecklar två varianter av TDD, kallade high chip rate och low chip rate. Den första varianten är främst avsedd för lokala högkapacitetsbehov, precis som WLAN (lokala radiodatanät). Den andra varianten kan användas för att bygga yttäckande mobilnät, precis som WCDMA eller cdma2000.

Den yttäckande varianten kallas också TD-SCDMA och utvecklas tillsammans med kinesiska företag men Siemens hoppas införa den också i Europa.

- Vi kan ha provnät för TD-SCDMA i drift i Beijing i juni i år och kommersiell utbyggnad med lansering sommaren 2002, säger Marco Principato som arbetar med 3G-nät i Kina för företaget.

Först i kina

De närmaste sex månaderna hoppas Siemens att kinesiska myndigheter ska besluta om att införa TD-SCDMA. I nästa steg vill Siemens börja sälja systemen även i Europa.

- Jag hoppas att huvuddelen av nätoperatörerna i Europa inför TD-SCDMA, säger Principato.

Siemens räknar med att TDD-tekniken ingår i den version av den globala 3G-standard som specificeras av standardiseringsorganisationen 3GPP senare i år. I så fall startar utvecklingen av kommersiella produkterna då.

Alltför hög effekt i prototyp

En uppenbar brist med det presenterade prototypsystemet är den höga effekten som kräver en meters skyddszon mellan användare och sändare, alltså terminaler. Dessutom ska systemet göras mindre säger Siemens.

Varken Ericsson eller Nokia har redovisat sina planer för TDD-tekniken. Men båda företagen säger att de kommer med TDD-produkter som följer 3G-standarden. Branschexperterna tror att TDD kommer till Europa någon gång under perioden 2003 - 2004.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)