JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA blir före Europa med 3G i drift
Ericsson hoppas bli en av leverantörerna

USAs största mobiloperatör Verizon Wireless har beslutat införa 3G redan i år och ligger därmed bland de första i världen och samtidigt som Japanska NTT Docomo med tredje generationens mobiltelefoni.
- Vi kommer att vara före Europa och WCDMA med vårt 3G-nät som baseras på standarden cdma2000, säger Andrea Linsky, taleskvinna för Verizon Wireless.

Verizon uppgraderar i ett första steg sitt befintliga mobilnät så att abonnenterna får tillgång till en paketdatatjänst som klarar 144 Kbit/s. Nästa år höjs toppkapaciteten till hela 2,4 Mbit/s. Det är mer än vad Europas WCDMA klarar. Därmed får abonnenterna tillgång till snabbt mobilt Internet i stor skala.

Wirezon Wireless har idag 28 miljoner abonnenter och cirka 25 procent av USA-marknaden för sitt nationella cdma-nät som idag täcker 90 procent av landet.

Verizon valde nyligen amerikanska Lucent som huvudleverantör för sin 3G-utbyggnaden.

Den uppenbara fördelen för Verizon är att företaget inte har samma problem med sina 3G-terminaler som de europeiska operatörerna har.

Företaget har idag ett mobilnät baserat på den amerikanska standarden IS95 (CDMA) och i princip alla IS95-telefoner kan också användas för telefoni och andra tjänster i det nya 3G-nätet. Det finns också redan idag 3G-terminaler framme för cdma2000 från Motorola och de två koreanska tillverkarna Samsung och LG. I Sydkorea finns redan två operatörer som uppgraderat sina IS95-nät och tagit cdma2000 i drift.

Ericsson hoppas på Sprint

I ett första steg uppgraderas IS95-näten med en cdma2000 version som klarar 144 Kbit/s. Den är avsedd för både telefoni och datatjänster som inte kräver mycket höga överföringshastigheter. I ett andra steg införs en version som enbart är avsedd för krävande datatjänster.

Verizon planerar helt enkelt ha båda dessa cdma2000-versioner i drift samtidigt och de terminaler som nyttjas för datatjänster skall kunna nyttja den långsammare versionen där den snabba inte har täckning.

Ericsson hoppas komma in med cdma2000-tekniken hos den amerikanska operatören Sprint som är en av USA:s fyra största mobilnätoperatörer.

Sprint provar idag utrustning från Ericsson och har sedan tidigare Lucent och Nortel som huvudleverantörer.

Ericsson har utvecklat nätprodukter för IS95 och cdma2000 och vill nu öka marknadsandelarna. Företaget hoppas även vinna nya cdma2000-kontrakt i Japan, Kina och Latinamerika. Det finns några mobilnätoperatörer i Latinamerika som idag har nät baserade på TDMA-standarden som planerar byta till cdma2000 när de inför 3G-nät. Kina står inför en mycket stor utbyggnad och beslut väntas senare i år.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)