JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Spruckna tidsplaner bakom kraschen
Alla tidsplaner för det mobila Internet ser ut att spricka. GPRS kommer att ge nätoperatörerna verkliga inkomster tidigast 2003 och kommersiell storskalig utrullning av 3G-tjänster kommer först i mitten av 2004.
- Vanlig mobiltelefoni och SMS är mobilnätens "killer application" de närmaste åren. Mobilt Internet har en fantastisk framtid men det tar tid innan vi är där, säger Bengt Nordström, vd för konsultföretaget Northstream, till Elektroniktidningen.

Northstream är specialiserade just på mobilnät och företaget menar att den nya paketdatatekniken GPRS som nu införs i mobilnäten kommer att få marginell ekonomisk betydelse före 2003. Nya tjänster kommer att provas och högst några procent av mobilabonnenterna kommer att skaffa de nya tjänsterna före utgången av 2002. Det blir en lång provperiod innan utvecklingen verkligen tar fart, menar Bengt Nordström.

Prognosen omprövad

I år och nästa år är bara provår för 3G-näten. Storskalig kommersiell utrullning av 3G-näten kommer först en bit in i 2004, menar det svenska konsultföretaget.

Ericsson redovisar inte en lika pessimistisk bild men företaget har nu omprövat sin prognos för GPRS. Den nya siffran innebär att 20-25 miljoner GPRS-telefoner kommer att säljas under 2001. Det innebär ungeför en halvering jämfört med den prognos som kom tidigare i år. Ericsson har inte redovisat hur snabbt GPRS sedan kan få bredare spridning.

Ericsson anger att marknaden för 3G ännu är i sin linda. 2003 tar investeringarna i 3G ordentlig fart och från det året beräknar företaget att de totala investeringarna i 3G-nät uppgår till cirka 500 miljarder kronor per år.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)