JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ingen enighet om trådlösa datanät
Det är nu klart att det blir stor standardstrid mellan Europas Hiperlan/2 och USAs IEEE 802.11a för nästa generations trådlösa datanät. Industrin siktar på att utarbeta en teknik som skall göra det möjligt att låta de två alternativen konkurrera med varandra fullt ut i 5 GHz-bandet.
De två standarderna för trådlösa datanätverk ger bredbandskapacitet på kontoret och i hemmet med upp till 54 Mbit/s och förra året startades arbete för att harmonisera de två teknikerna. Detta arbete har nu havererat. Senare i år och i början av nästa år kommer de första nya WLAN-produkterna för 5 GHz-bandet och då startar marknadskriget.

IEEE 802.11a är i klart överläge tack vare det starka stödet i USA men svenska Ericsson, som är tyngste förespråkare för Hiperlan/2, backar inte.

- Vi satsar på Hiperlan/2 som den riktiga WLAN-produkten. Ericsson har många nätoperatörer som nu vill införa Hiperlan/2, säger Henrik Abramowitz chef för WLAN-verksamheten i Ericsson Entrerprise.

Ericsson räknar med att deras alternativ skall vinna och redovisar definitivt inga planer på att utveckla egna produkter för IEEE 802.11a.

I september skall ett förslag för samexistens (interworking) läggas fram och en slutlig standard ska antas före årsskiftet om allt går enligt planerna. Europas standardiseringsorganisation ETSI och amerikanska IEEE arbetar tillsammans med saken.

Klarar båda alternativen

Det interworkingförslag som nu finns innebär att de båda radionäten kan samexistera i 5 GHz-bandet. En ny standard för tidsmultiplexering införs så att en enskild basstation kan ge en tidslucka till IEEE 802.11a och nästa tidslucka till Hiperlan/2.

Detta innebär i sin tur att nätoperatörer kan bygga WLAN-nät med basstationer som klarar kommunikation med terminaler för båda alternativen. Därmed kan industrin konkurrera med sina produkter och på sikt blir det möjligt att se vilken nätstandard som tar hem spelet.

Enligt uppgifter till Elektroniktidningen stödjer Ericsson detta förslag. Amerikanska Lucent och kretsleverantören Agere, världens största leverantörer av WLAN-produker, har inte redovisat sin strategi. Den kritiska frågan är naturligtvis i vilken utsträckning leverantörer av basstationer för WLAN väljer att verkligen införa interworkingfunktionen. Intresset för att klara båda alternativen verkar litet i USA.

Ericsson, Telia och en rad hemelektronikföretag som till exempel Philips, Sony och Thomson hoppas att Hiperlan/2 skall ta hem spelet. Favoriten IEEE 802.11a stöds av Lucent, Cisco, Nokia och många traditionella dataleverantörer.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)