JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Genombrott för Ericsson i Italien
Ericssons har fått ett genombrott för sitt bredbandsnät i Italien. Nätoperatören Kingcom köper Ericssons fiberoptiska nät till staden Salerno för cirka 130 miljoner kronor.
Nätet är avsett för snabb Internet och IP-telefoni, men nätet klarar även tv-tjänster. Ericsson räknar med att Kingcom på några års sikt köper bredbandsnät för totalt cirka 300 miljoner dollar (3 miljarder kronor) till 30 städer i södra Italien.

- Vi tror att så småningom blir detta slag av bredbandsnät förhärskande, säger PO Sjöberg på Ericsson Business Innovation.

Kingcom är den första nätoperatör i världen som köper Ericssons nya Ethernetbaserade bredbandsnät, inklusive system för IP-telefoni, för utbyggnad i stor skala.

Förhandlingar pågår om att även erbjuda tv-tjänster. Utveckling av system för tv-tjänster pågår i Stockholm.

Om allt går vägen blir den nya italienska operatören Kingcom ett skyltfönster som kan locka andra nätoperatörer att köpa detta kompletta system. Det strategiskt viktiga är att denna systemlösning är IP-baserad, helt ersätter det traditionella kretskopplade telefonnätet och klarar alla viktiga tjänster i det fasta nätet till abonnenterna.

När PO Sjöberg anger att denna systemlösning skall bli förhärskande är det därför en utmaning både gentemot den traditionella tekniken och andra systemleverantörer som inte har liknande system.

De viktigaste konkurrenterna i Italien är enligt Ericsson Cisco, Nortel och Siemens. Vid Kingcoms upphandling vann Ericsson mot Nortel.

Ericsson räknar nu med att sälja sina nya bredbandsprodukter till en rad andra länder, förhandlingar pågår bland annat i Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Polen och Lettland. Några nätoperatörer vill ha kompletta nät med fiberoptiska bredbandsnät och IP-telefoni, liksom Kingcom, medan andra kunder bara vill köpa IP-telefonisystemet. Nya kontrakt annonseras inom kort, enligt Sjöberg.

Telecom Italia har 70 000 abonnenter i Salerno och målsättningen i den första fasen av utbyggnaden är att Kingcom skall ta fem till tio procent av marknaden i Salerno. Det nya nätet byggs i centrum av staden och riktas till mindre och medelstora företag samt välbeställda hushåll som har råd med avancerade bredbandstjänster. Kingcom siktar på 200 till 300 affärskunder och 4 000 hushåll. Kingcom förhandlar med Ericsson om att företaget även skall svara för driften av nätet. Det italienska företaget vill först se att företag och hushåll i Salerno verkligen vill köpa tjänsterna. Sedan skall nät byggas ut i cirka 30 städer i Syditalien, enligt planerna.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)