JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SMS erövrar fasta nätet
Europas telefonbolag inför nu SMS-tjänster även i sina fasta telefonnät. Göteborgsföretaget Viking Telecom är i täten med sitt nya system för att skicka meddelanden via teleledningen.
Viking hoppas det skall bli en ny succéprodukt och företagets 25 konstruktörer har snart arbetat ett år med produktutvecklingen.
 
För att använda tjänsten har abonnenten en enkel SMS-terminal som kan skicka och ta emot SMS-meddelanden. Den ansluts till det vanliga telefonjacket.
 
- Vårt mål är att ta 10 till 20 procent av marknaden. Går det som vi hoppas blir Europamarknaden för SMS i telefonnätet värd 400 miljoner till en miljard kronor per år, säger Carl Schneider, vd för Viking Telecom.
 
Det snabbväxande företaget Viking Telecom har hittills sålt sitt nya system SMSit till två kunder. Systemet består av en server som placeras centralt i telefonnätet och en abonnentterminal. Viking hoppas att den nya produkten skall bli företagets nästa storsäljare efter den telefonrouter som hittills varit motorn i företagets snabba tillväxt. Företagets omsättning ökade år 2000 med 118 procent till 400 miljoner kronor och Carl Schneider räknar med tillväxt på 30 till 40 procent i år.
 
Snabbt fotarbete
 
I slutet av förra året såg Viking Telecom att SMS var på väg även i det vanliga telefonnätet och beslöt raskt utveckla en egen produkt som några månader senare lanserades vid Cebitmässan. Genom snabbt fotarbete har Viking Telecom, Siemens och några italienska leverantörer idag ett försprång som borde resultera i höga andelar på den nya marknaden.
 
SMS är en succétjänst i GSM-näten och tillväxten är oerhört stark. Telecom Italia och tyska Deutsche Telekom har senaste året infört SMS även i sina vanliga telefonnät och resten av Europas telefonbolag följer nu i spåren. Från Italien kommer uppgifter om rekordtillväxt, 100 000 abonnenter på den nya tjänsten redan i somras.
 
- Telia lanserar en SMS-tjänst via telefonnätet under 2002 om det går som vi hoppas. Vi räknar med att det kan bli en ny masstjänst med hundratusentals användare, säger Sven Brejdeng som sitter i produktledningen på Telia Nära.
 
Han räknar med att det tar sju år innan SMS via telefonnätet når masspridning. Varje abonnent måste skaffa en SMS-terminal och Brejdeng menar att det tar tid. Priset beräknas bli under 1 000 kronor för en terminal.
 
Det Telia väntar på innan de lanserar sin tjänst är den nya ETSI-standarden för SMS-tjänsten som beräknas bli klar i höst. I Tyskland och Italien har masstillverkningen startat men produkterna baseras på egna nationella gränssnitt. Om allt går som förväntat kommer SMS-produkter baserade på den nya ETSI-standarden i volym under 2002.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)