JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU-standard blockerar bredband via elnätet
En öppen dragkamp har börjat om innehållet i den nya Europastandarden för emissionsgränser i fasta telenät. Telekomindustrin förordar en gränsdragning som innebär att kraftindustrins nya bredbandssystem via elnätet inte får användas. Kraftindustrin vill ha högre gränsvärden. Ytterst är detta giganternas kamp om bredband för miljarder.
- Det finns inget sätt att undvika emissionskraven i MB30. Kraftindustrin är fångad. Mitt mål är att förslag till standard antas i maj månad och att förslaget sedan skickas på omröstning i Europa, säger Ronald Storrs, ordförande i den gemensamma grupp (JWG) som standardiseringsorganisationerna ETSI och Cenelec tillsatt för att utarbeta standarden.

Ronald Storrs bedömning är att telekomindustrin och andra krafter kan samla tillräcklig majoritet för att fatta beslut om Europastandard baserat på kravnivån i den tyska standarden MB30. Kraftindustrin kommer helt enkelt att röstas ner, menar han.

Experter hos svenska regleringsmyndigheten PTS tror också att beslut kan komma snabbt i saken.

- Det är mycket möjligt att förslag till standard kan antas i maj och att beslut om standarden kommer senare i år, säger Bo Flink på PTS.

Från kraftindustrin kommer kraftig moteld.

- Jag tror att kraftindustrin kan blockera ett snabbt beslut om Europastandard baserad på MB30. Det kommer att ta fem år innan Europa kan besluta om denna standard, säger Michael Koch, vice ordförande i kraftbolagens europeiska organisation PLC Forum, till Elektroniktidningen.

JWG började arbeta i februari år 2001 efter uppdrag från EU Kommissionen. Kommissionen vill etablera en gemensam standard för högsta tillåtna radiostörningar (emissioner) från alla fasta radionät i frekvensbandet 1 till 30 MHz, de frekvensband som PLC nyttjar. Tyskland har redan utarbetat en nationell standard på området, kallad MB30, och även Storbritannien har infört nationella regler.

Vill ha gemensamma regler

Kommissionen vill etablera harmoniserade regler för området i hela EU eftersom nationella regler annars kan bli otillåtna handelshinder. Med gemensamma EU-regler på området så ställs samma krav i alla länder och då utgör emissionskraven inget handelshinder inom EU.

I höstas blev det klart att telekomindustrins ADSL-system inte överskrider de gränsvärden som finns i MB30 medan dagens generation av PLC-system gör detta. France Telecom gjorde en utredning i saken och redovisade sina mätningar till JWG. ADSL (tvinnad kopparkabel) ligger minst 6 dB under MB30-gränsvärdet medan PLC-systemen (otvinnad kabel) ligger minst 20 dB över.

Den svenska kraftindustrins organisation Elforsk anger att det finns två starka skäl mot MB30, det är mycket svårt att göra mätningar i fält för att se om gränsvärdet verkligen överskrids. Ett annat skäl är att gränsvärdet i MB30 ligger högre än den normala brusnivån. Ett tredje argument från kraftindustrin är att USA inte har rest några motsvarande krav.

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)