JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobiltelefoni för 20 öre minuten
- Med storskalig användning av WCDMA är det möjligt att sänka samtalspriset till en nivå som innebär att mobiltelefoni kan konkurrera med telefoni via fasta nät, säger Gunnar Liljegren på Telefonaktiebolaget LM Ericsson till Elektroniktidningen.
Ericsson demonstrerar nu i vår en ny generation IP-baserade mobiltelefonisystem avsedda för 3G-standarden WCDMA. Med sådana telefonisystem i 3G-näten sjunker produktionskostnaden dramatiskt för mobiltelefonitjänster (taltjänster). På sikt kommer de IP-baserade mobiltelefonisystemen att ersätta GSM.

Konkurrenten Lucent kommer att föra ut samma budskap på GSM World Congress nästa vecka.

Idag nyttjas mobiltelefoner vid 15-20 procent av samtalen och andelen ökar till cirka 40 procent 2005-2006 och 80-90 procent år 2015, anger Liljegren och hänvisar till prognoser från ledande branschbedömare.

Det nya IP-baserade mobiltelefonisystemet kommer i Release5 av WCDMA-standarden, också kallad All-IP, som antas i vår och kommer i drift 2004-2005, enligt planerna.

- All-IP är det bästa sättet att sänka produktionskostnaden för mobiltelefoni. All telefontrafik kommer att bli mobil i framtiden, säger Pertti Lukander, direktör med ansvar för standardstrategi och reglering i Nokia.

- Med Release5 får vi ett IP-baserat transportnät både i det fasta nätet och i radionätet fram till användaren och det ger operatören ett flexiblare mobilnät, säger Lukander.

Hårdvaran klarar allt mer

Det finns flera ekonomiska fördelar med mobiltelefoni via 3G, enligt Ericsson. I ett WCDMA-nät klarar varje transceiver i basstationen 70 samtidiga användare mot bara åtta per transceiver i GSM-näten.

Med ständigt sjunkande priser och högre kapacitet på hårdvaran så pressas kostnaden ner för nätkapaciteten. Dessutom ger smarta antenner i basstationen möjligheter att höja trafikkapaciteten för telefoni kraftigt.

En tredje fördel är att IP-baserade överföringsnät används vilket ger bättre kapacitetsutnyttjande i både fast nät och radionät.

Ericsson räknar dessutom med att 3G-näten skall ta över huvuddelen av företagssektorns kontorsväxeltrafik, en mycket stor marknad med cirka 200 miljoner anknytningar i hela världen värd cirka 350 miljarder kronor per år. Meningen är att stora delar av både den interna och externa kontorsväxeltrafiken skall gå via 3G-näten och detta är en mycket stor trafikvolym. Vid Cebitmässan nu i vår skall Ericsson visa sitt nya IP-baserade kontorsväxelsystem avsett för 3G-nät.

Produkter nästa år

- Vi skall börja testköra systemet hos företagskunder fjärde kvartalet i år. År 2003 finns produkterna och vi börjar sälja på företagsmarknaden då, säger Lars E Svensson, chef för Ericsson Enterprise.

- Vår nya kontorsväxel kan först användas i GSM/GPRS men det är med 3G All-IP som lyftet kommer. De nya IP-baserade kontorsväxlarna kommer att döda den traditionella kontorsväxelmarknaden inom tio år, säger Svensson.

Ericsson planerar börja sälja det nya 3G-baserade kontorsväxelsystemet tillsammans med 3G-operatörer i Europa nästa år, bland annat Vodafone.

Den svenska leverantören räknar också med att konkurrenterna Alcatel, Siemens, Nokia och Nortel kommer med liknande telefonisystem.

Ericssons nya IP-baserade kontorsväxel för 3G-näten bygger på egenutvecklad teknik men om några år kommer nya standardiserade IP-baserade mobiltelefonisystem för 3G-standarden WCDMA. De baseras på Release5 och tidigare releaser av WCDMA-standarden, enligt planerna. Release5 antas under våren.

Styrsystemet kan återanvändas

Det strategiska beslut som 3GPP fattat innebär i princip att det styrsystem som finns i GSM-standarden för dagens kretskopplade mobiltelefonitjänst vidareutvecklas och används för telefoni i 3G-nät. Samtidigt används ett IP-baserat bärarnät både för nyttotrafik och signaltrafik vilket ger ett effektivare utnyttjande av förbindelserna. I Release4 ingår "call and bearer separation" där styrsystemet och transporten av informationen separeras från varandra.

3GPPs vägval när det gäller telefoni är också viktigt ur en helt annan synvinkel. Det har tidigare funnits intresse för att telefonitjänsten i WCDMA baseras på Internetstandarden SIP men 3GPP har istället valt att vidareutveckla det viktiga styrsystemet från GSM-världen. Fördelen är att industrin kan återanvända de konstruktioner som redan finns, anger Ericsson.

SIP ingår i 3G-standarden och skall sannolikt nyttjas för annan kommunikation än ren mobiltelefoni. 3GPP planerar använda SIP för till exempel chattjänster.

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)