JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny variant av GSM kan bli dödsstöten för Tetra
Tyska GSM-operatören D2 Vodafone, Siemens och Ericsson arbetar nu tillsammans för att tyska polisen skall välja GSM istället för Tetra. Ett genombrott hos tyska polisen kan öppna en ny marknad för GSM värd betydligt mer än 100 miljarder kronor om andra länder slår in på samma spår. Nokia kan bli förlorare.
- Vi är beredda att ge ett kommersiellt anbud till Tysklands Inrikesministerium så fort vi blir tillfrågade. Vi väntar att Inrikesministeriet går ut med förfrågan i år, säger Regina Wiechens-Schwake, informationschef i tyska D2 Vodafone, till Elektroniktidningen.

- Vi har presenterat vår tekniska lösning. Vi erbjuder nästan samma funktionalitet som Tetra. Men vårt pris är mycket lägre. Vi beräknar att kostnaden blir 2,3 miljarder euro för vår GSM-lösning mot sju miljarder euro för Tetra inom en tioårsperiod, säger Regina Wiechens-Schwake.

Besparingar med över 4,3 miljarder Euro, motsvarande cirka 40 miljarder kronor, är ett starkt argument och Tetralägret lär ha pressat ned sitt pris. Regina Wiechens-Schwake medger också samtidigt att Vodafones GSM-nät på enskilda punkter inte kan erbjuda samma prestanda som Tetranäten.
D2 har valt Ericsson och Siemens för att uppgradera nätet med nya funktioner och franska Sagem utvecklar de nya GSM-telefonerna som behövs åt de tyska blåsljusmyndigheterna.

- Vi förväntar oss en upphandling i Tyskland under hösten 2003 där Vodafone deltar, säger Jonas Ericsson, i Ericssonkoncernen.

Tyskland kan bli det första stora landet i världen som spolar Tetra och istället väljer en uppgradering av GSM, om allt nu går enligt planerna. Ericsson har i många år förordat GSM för polisens avancerade mobiltjänster men före D2 Vodafone har ingen GSM-operatör i världen satsat på detta.

Ericsson har utvecklat en produkt kallad Proserver, avsedd för slutna användargrupper. Det är en variant av denna samt en rad funktioner som i GSM-världen kallas ASCI (Advanced Speech Items) som skall införas i Vodafones nät. Bland dessa finns så kallad prioritering som innebär att polisen kan få förtur för sin trafik när det behövs.

- Det är upphandlingar på gång även i andra länder för blåljusmyndigheterna, påpekar Jonas Ericsson.

I Sverige planeras i år en upphandling åt blåljusmyndigheterna och Rikspolisstyrelsens experter utesluter inte att en uppgraderad version av GSM (GSM/GPRS/3G) kan ta hem spelet. Svenska staten planerar starta upphandlingen i maj och de tekniska specifikationerna utarbetas nu
Nokia kan bli den stora förloraren om en uppgraderad version av GSM tar hem spelet i många länder. Nokia är världens största leverantör av Tetranät men bara Finland har idag ett nationellt utbyggt Tetranät.

Nokia är dock fortsatt optimistiska och räknar till exempel med att Tetra tar hem spelet i Sverige.

- Vodafone Sverige hoppas att en GSM/3G-lösning uppfyller den tyska polisens krav när de väljer framtida radiokommunikationsnät, säger Curt Andersson, Vodafone Sverige.

- GSM-varianten har inte alla de fördelar som Tetra har men färre av dess nackdelar. Enligt min uppfattning så kommer varje polis eller brandman att ha en mobiltelefon i fickan som kan skicka rörliga bilder från olycksplatsen långt innan Tetra är sjösatt, säger Jan Freese, fd Generaldirektör vid PTS.
Ingar Lindholm


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)