JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Många av USAs elbolag satsar på bredband via elnätet
En handfull amerikanska elbolag planerar införa bredband via elnätet (Broadband over Power Line). Nya reglerfrån den amerikanska regleringsmyndigheten FCC öppnar för storskaligt införande av tekniken.
Två amerikanska elbolag har officiellt redovisat sina planer att inför BPL. Det gäller Ameren med verksamhet i främst Mississippi och Illinois. Det gäller även elbolaget PPNL med verksamhet i Pennsylvania. Dessa två elbolag har 2,9 miljoner elabonnenter, anger PLCA.
Flera andra stora andra elbolag provar tekniken, bland annat Southern med stora elnät i sydstaterna och ConED i New York.

Fyra systemleverantörer genomför nu tekniska prov. Israeliska MainNet och de tre amerikanska Amperon, Current Technologies och Ambien Corporation

I Sverige pågår det mest omfattande projektet med BPL på Gotland. För ett annat nytt projekt svarar Skånska Energi, med 100 kunder. Sydkraft som tidigare var pådrivande avvaktar och har inte genomfört den storskaliga utbyggnad företaget tidigare planerade.
Elbolagen avvaktar den kommande Europastandarden
Den svenska systemleverantören Ilevo fortsätter utvecklingen av sitt BPL-system och har flera prov igång, i Sverige och utomlands.
- Jag har själv sett att BPL fungerar och potentialen för tekniken är enorm, säger Michael K Powell, ordförande för FCC, som utlovar ett flexibelt och dynamiskt regelverk för att påskynda utvecklingen.

Det nya regelverket skall hantera allt från vilka frekvensband som skall få nyttjas till gränsvärden för utsända radiostörningar.

FCC ser särskilda fördelar med att BPL kan införas i glesbygd och andra områden där det är svårt att införa bredband via telefonnät eller kabel-tv-nät. USA har drygt 100 miljoner hushåll och alla är anslutna till elnät och många miljoner bor i glesbygdsområden.

I Europa och Sverige lanserades BPL för några år sedan men här startade en dragkamp om gränsvärdet för radiostörningar som fortfarande inte är avslutad. Europas telekomindustri förordar att stränga tyska regler skall införas (MB30) och dessa regler ställer så höga krav att dagens system för BPL inte kan användas.

- FCC kommer inte att ställa så höga krav som MB30. Vi kommer sannolikt att ställa samma krav som gäller för emission från en vanlig persondator, säger Bruce Franca som därmed bekräftar den liberalare hållningen i Washington.

Sex pilotprojekt pågår idag hos olika amerikanska elbolag och i dessa prov finns en rad nyheter, jämfört med vad som hittills visats upp i Europa.
Ett av de viktigaste innebär att BPL införs i mellanspänningsnätet som överför el med mellan 1 000 och 40 000 volt. Upp till några tusen elabonnenter är anslutna till samma lokala mellanspänningsnät. Detta mellanspänningsnät kan jämföras med det så kallade mellanortsnätet i telenäten.

I Europa har BPL bara införts i det lokala distributionsnätet under den lokala transformatorn med upp till några hundra anslutna hushåll.
En annan viktig nyhet är att två av systemleverantörerna kombinerar BPL i mellanspänningsnätet med att installera wlan för den lokala distributionen med cirka 100 meter kvar till abonnenterna. Cisco stödjer denna lösning. De övriga systemleverantörerna använder det lokala elnätet för anslutning av abonnenterna.

En annan skillnad är att USA tillåter att frekvensband mellan 2 och 80 MHz nyttjas för BPL, medan Europa enbart tillåter 1,6 till 30 MHz. FCC håller dessutom öppet för att BPL skall få användas i ytterligare frekvensband.

FCC påpekar dessutom att ny modulationsteknik som nyttjar flera bärvågor, typ OFDM, nu har utvecklats för BPL och detta ger möjlighet klara högre kapacitet. 200 Mbit/s har nämnts för sådana system i nät med delad kapacitet.

Den amerikanska branschorganisationen Power Line Communications Association hoppas på snabba beslut om FCC:s regelverk. Dessutom måste USA:s delstater tillåta elbolagen att börja erbjuda BPL och även diskussioner om detta har startat.
PLCA förutspår nu att många miljoner amerikanska hushåll erbjuds BPL inom 24 månader.

- Min prognos är att 5 till 7 miljoner hushåll i USA erbjuds tillgång till BPL i slutet av 2004, säger Alan Shark, vd för PLCA.

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)