JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enighet kring UWB ger fart åt hemnäten
Nu kommer trådlösa hemnät med en kapacitet på minst 100 Mbit/s. De baseras på radiotekniken Ultra Wideband (UWB).
UWB baseras på samma grundprincip som radar. En radar skickar ut en kort puls med ett brett frekvensinnehåll. Reflexerna från radarsignalen fångas upp, deras läge kontrolleras och informationen behandlas.

Likt radarsystemen sänder UWB mycket korta pulser inom ett brett frekvensband med mycket låg effekt och överför på detta vis digital information. En mottagare fångar upp pulserna och återställer informationen.

UWB sänder på mycket låg effekt, under den normala brusnivån, och frekvensmyndigheterna borde därför normalt inte resa några hinder. En av de stora fördelarna är därför att UWB-system kan nyttja frekvensband som samtidigt utnyttjas av andra radionät i samma geografiska område.

Diskussionerna om störningsproblemen med UWB är dock ännu inte slutförda, varken i USA eller i andra länder.
Industrigruppen MBOA (Multi-Band OFDM Alliance) planerar att nu i vår etablera en global industristandard för trådlösa datanät på 100 Mbit/s och uppåt.

Den nya standarden är avsedd för korthållskommunikation, upp till 20 meter, och kan användas både i hemnät och på kontor. Därför deltar både hemelektronikindustrin och pc-industrin i arbetet.

Bland MBOA-medlemmarna återfinns Texas Instruments, Intel, Infineon, ST Microelectronics, Philips, Microsoft, Nokia, Matsushita, NEC och Hewlett-Packard. Ericsson står för närvarande utanför.

- Minst två leverantörer kommer att ha kommersiella kretsar för den nya standarden redan nästa år. Det tar sedan minst två år innan utvecklingen tar fart och vi når bred spridning, säger Erik Schylander på Philips.

MBOA anger att det går att använda CMOS-teknik för de nya kretsarna vilket borgar för ett lågt pris.

Konsultföretaget Park Associates förutspår att det år 2008 kommer att säljas 100 miljoner kretsar.

MBOA-standarden klarar en rad datahastigheter; 55, 80, 110, 160, 200, 320 och 480 Mbit/s. Av dessa är 55, 110 och 200 Mbit/s obligatoriska, enligt specifikationen.

Någon annan global standard för korthållskommunikation med så hög kapacitet finns inte idag. Detta handlar om betydligt högre kapacitet än IEEE 802.11 eller Bluetooth kan prestera.

Motorola bromsar
MBOA har redan en färdig specifikation som lagts fram i standardiseringsgruppen IEEE 802.15.3a. Ett beslut kräver dock 75 procent av rösterna och Motorola har blockerat beslutet två gånger. MBOA-gruppen fick 62 respektive 65 procent av rösterna vid omröstningarna.

Motorola har en egen konkurrerande specifikation som det dock inte redovisat. Kritiken är stark mot företaget, enligt svenska källor.

Det pågår diskussioner om en kompromiss för att IEEE 802.15.3a ska kunna ta ett beslut i mars. Men Erik Schylander tror inte att någon överenskommelse kommer att nås. Han räknar istället med att MBOA etablerar en industristandard på världsmarknaden, för att senare föreslå att den ska göras till IEEE-standard.

MBOA planerar också att bilda en särskild så kallad SIG (Special Interest Group) som ska svara för utveckling och underhåll av den gemensamma specifikationen. En sådan lösning finns redan för andra industristandarder, till exempel Bluetooth.

MBOA-standarden följer de amerikanska reglerna för UWB-tekniken och produkterna kan därmed användas i USA. Frekvenser mellan 3,1 och 10 GHz används, enligt MBOA. Europa, Japan och Sydkorea har ännu inte antagit några regler för hur UWB ska användas, vilket kan försena tekniken där.

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)