JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wimax kan slå ut 3G
Östen Mäkitalo tolkar amerikanskt utspel som direkt hot mot Ericsson

När USA nu satsar på radiotekniken Wimax handlar det om ett direkt hot mot 3G-standarden UMTS/WCDMA, både i USA och resten av världen. Förlorare kan bli WCDMA-leverantörerna Ericsson, Nokia och Siemens.
Förespråkare för Wimax menar att 3G-näten inte kommer att räcka till. Wimax har betydligt högre datakapacitet. Samtidigt ska Wimax kunna erbjuda motsvarande tjänster som 3G-näten.

Intel är den tunga aktören i Wimax-lägret. Företaget hoppas att det i USA och Europa ska bli tillåtet att bygga nät baserade på Wimax. Enligt Intel kommer handdatorer och bärbara pc med Wimax år 2007. Och verkligt mobila Wimax-terminaler som motsvarar dagens 3G-telefoner väntas 2009.

Den amerikanska regleringsmyndigheten FCC öppnar ett nytt nationellt frekvensband i USA för Wimax, 3,65 GHz-bandet. En FCC-utredning föreslår dessutom att 700 MHz-bandet ska användas för trådlöst bredband när analog tv har avvecklats, vilket också öppnar för att bygga billiga yttäckande mobilnät med Wimax. De två dokumenten publicerades i mars av FCC.

Wimax stöds av Intel och dataindustrin i USA. De hävdar att toppkapaciteten teoretiskt är så hög som 70 till 100 Mbit/s för fast bredband. För mobil kommunikation kommer Wimax att ha betydligt högre kapacitet än dagens 3G-nät.

- Det mest intressanta är förslaget som öppnar för Wimax i 700 MHz-bandet. Om Wimax ensamt får tillgång till 700 MHz-bandet så påverkas hela USA-marknaden för mobila teletjänster, säger Östen Mäkitalo, ansvarig för mobila affärer i Teliasonera, till Elektroniktidningen.

- I USA kan det rycka undan mattan för UMTS/WCDMA, som då får mycket svårt att klara konkurrensen från Wimax som baseras på datakomvärldens billiga teknik och dessutom har bredbandskapacitet, säger Mäkitalo.

- Det är uppenbart att bakom FCC:s beslut och de framlagda förslagen finns en vilja att Wimax ska konkurrera ut UMTS/WCDMA, säger Mäkitalo.

Ericssons position i fara

- Ericsson, Nokia och Siemens riskerar tappa sina positioner som ledande leverantörer av mobilnätsutrustning, säger Mäkitalo.

- Detta var hotbilden som Wimax utgör. Det finns dock en stor möjlighet att detta öppnar för en enorm utveckling av trådlöst bredband och att det då finns plats för flera teknologier, menar Mäkitalo.

- Hela världsmarknaden påverkas av utvecklingen i USA, säger han.

Även Europa öppnar för Wimax. Beslutet har tagits av CEPT-gruppen ECC (Electronic Communications Committé) som utfärdar rekommendationer om hur Europas radiofrekvenser ska nyttjas.

Beslutet gäller frekvensbandet 2,5-2,69 GHz, som numera får nyttjas av både UMTS och Wimax. Tidigare var det bara UMTS som gällde.

- ECC-beslutet betyder att PTS under 2006 sannolikt kan dela ut tillstånd för Wimax-nät för 2,5 GHz-bandet som täcker delar av Sverige eller hela landet. Det gäller i så fall nät baserade på standarden IEEE 802.16e som klarar både fast och mobil bredbandskommunikation, säger Urban Landmark, PTS.

- Det blir nätoperatörernas intresse som kommer att avgöra om Sverige får Wimax-nät, säger Landmark.

- I ett internationellt perspektiv är det nu sannolikt att vi får se en strid om vad marknaden vill ha, UMTS-standarden eller Wimax, för mobila tjänster, säger Urban Landmark.

Nokias attityd är avvaktande:

- Många olika frekvensband har föreslagits för Wimax i USA. I det här skedet vill vi inte kommentera saken närmare. Överlag tycker vi att det är en positiv utveckling om Wimax allokeras lämpligt spektrum, säger Nokias presstalesman Anna Lindén.

Elektroniktidningen har utan framgång sökt en kommentar från Ericsson.

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)