JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
GSM-industrin satsar på att flera hundra miljoner pc-användare ska använda GSM-industrins nya IP-telefoni och datatjänster, den så kallade Rich Communications Suite. Om GSM-industrin lyckas blir förlorarna Microsoft och operatörer med fast bredband.

Under 2009 lanserar GSM-industrin ett helt paket av RCS-tjänster, Rich Communications Suite, som kan användas både på mobiler och persondatorer. Dessutom startar GSM-industrin global samtrafik för RCS-tjänster. Det innebär att tjänsterna kan användas överallt, även mellan operatörer med RCS-produkter från olika leverantörer.

Göte Andersson: RCS blir en vattendelare

Om GSM-industrin de närmaste åren lyckas sälja RCS till huvuddelen av industrivärldens pc-användare med Microsoft Outlook så är det ett historiskt steg. Det innebär att den största användargruppen av Internettjänster väljer GSM-industrins väg och avvisar alternativen.

GSM-industrin vill ta ledningen i världen när det gäller realtidsorienterade kommunikationstjänster. Det är själva syftet med RCS som är avsett både för mobila och fasta nät. Avsikten är ju att sätta den standard som alla andra anpassar sig efter. En gemensam global standard för signalering etableras som garanterar global räckvidd för alla viktiga kommunikationstjänster.
Problemet för GSM-industrins konkurrenter är att försöka etablera en alternativ lösning för ett globalt signaleringsnät som klarar kommunikationen för över fyra miljarder abonnenter.

Det är därför självklart att de leverantörer och nätoperatörer som hittills inte valt GSM-industrins spår nu verkligen måste anstränga sig. Om GSM-industrins vision vinner är Microsofts strategi för kommunikationstjänster förlorare. Därför står vi nu inför några spännande år. Under 2009 måste Microsoft och ett antal andra aktörer lägga sina kort på bordet.
Göte Andersson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ericsson och andra företag beräknar att 600 miljoner mobilabonnenter har RCS-telefon om fem år och att en stor del av dessa även börjar använda sin pc för RCS-kommunikation.

– Vår bedömning är att inom 3-5 år har 50 procent av mobilabonnenterna med RCS även skaffat RCS pc-klient, säger Jari Ala-Ruona, vd för finländska Movial som redan idag har kommersiella pc-produkter framme.

Movial samarbetar med Ericsson om RCS-produkter. Även Nokia Siemens Network, Alcatel-Lucent och kinesiska Huawei och ZTE har, eller kommer med, pc-klienter för RCS.

– Vi bedömer att marknaden för pc-klienter med kapacitet för RCS blir omfattande de närmaste åren. Vi ser mobila affärskunder som huvudmarknad för vår pc-klient, säger Christoph Aktas, talesman för Nokia Siemens Networks.

Utmanar Microsoft
Strategin innebär att GSM-industrin utmanar Microsoft när det gäller kommunikationstjänster. Movial och andra leverantörer har tagit fram en klient som kan integreras i befintliga pc med Outlook. Abonnenten laddar ner Movials programvara från nätet och installerar den som en ny funktion i sin Outlook.

– Vi bedömer att företag utan växeltelefonist, där varje användare är sin egen telefonist, kommer att vara intresserade av RCS pc-klient. Det gäller sannolikt även lite större företag med upp till 100 anställda, säger Jari Ala-Ruona.

– Det är därför vi har vår Outlookversion av Movial Communicator PC. Många av dessa företag använder Microsoft Exchange för epost och kalender. Nu ger vi dessa företag tillgång till RCS-kapacitet i Microsoft Exchange. Användarna kan spara adressuppgfiter i Outlook som i en RCS telefonbok. Vi har nu ett erbjudande som passar de små företagen. De svarar för en mycket stor del av företagssektorn, säger Jari Ala-Ruona.

Var väntar ni snabbast genomslag för RCS pc-klienter?

– I länder med hög penetration för bredband och mobiltelefoni. I Europa, vissa avancerade länder i Asien som Sydkorea, Japan, Taiwan och Singapore samt i USA och Kanada, säger Jari Ala-Ruona.

Tillsammans med Ericsson har Movial sålt sina RCS-produkter till en kund i Portugal, operatören Optimus, som redan idag erbjuder ett antal RCS-tjänster i stor skala. Optimus satsning har blivit en succé med tiotusentals pc-användare.
Sannolikt kommer detta till Sverige under 2009. De svenska operatörerna har ännu inte redovisat när de ska lansera sina RCS-tjänster.

Abonnenten laddar ner pc-klienten via sitt bredband. Klienten kommunicerar med mobilnätet enligt GSM-industrins signaleringsstandard IMS Service Control. Pc:n är därmed ansluten till mobiloperatörens nät och klarar de tjänster som ingår i RCS. Nya versioner av pc-klienten ger nya RCS-tjänster.

Mobilabonnenten har samma mobiltelefonnummer i både pc:n och mobiltelefonen, och väljer via ett kommando så mobilnätet vet när trafiken ska styras till den ena eller andra terminalen. Alla trafikkostnader går på samma räkning. Abonnenten har ett enda SIM-kort i mobiltelefonen.

Operatören bestämmer trafiktaxan. I Portugal har Optimus beslutat att om abonnenten ringer till annan pc är det gratis trafik. Om abonnenten ringer från pc till mobiltelefon gäller ordinarie telefontaxa.

Det syns nu att GSM-industrin nu satsar på pc-marknaden. Ericsson har tidigare i år nått en överenskommelse med pc-leverantören Dell. Movial tror att SIM-kort, GSM-industrins identifieringssystem, kommer i nya pc-modeller.

– Vi ser nu att nätoperatörerna säljer egna bärbara datorer. I Finland har mobiloperatören Elisa nyligen lanserat sin egen bärbara pc med inbyggt 3G-modem. Inom ett år kommer Elisa och andra nätoperatörer med RCS i sitt pc-erbjudande, säger Jari Ala-Ruona.

Även för operatörer som erbjuder fast bredband innebär GSM-industrins planer ett klart hot. Mobiloperatörerna erbjuder via den fasta bredbandsanslutningen sin IP-telefonitjänst och en rad attraktiva tjänster som de tar betalt för. Bredbandsoperatörerna riskerar att förlora inkomsten för fast telefoni och andra tjänster till mobiloperatören.

I USA finns bredbands-operatörer som försökt stoppa motsvarande tjänster utan framgång. Det finns tekniska lösningar, så kallad traffic shaping, för att störa ut oönskad trafik i fasta bredbandsnät. I USA har ett sådant agerande förbjudits, och Jari Ala-Ruona tror inte att utstörning blir aktuellt i Europa heller.

Microsoft är en annan stor förlorare. Microsoft erbjuder idag företag och hushåll paket med kommunikationstjänster som motsvarar GSM-industrins RCS. Företaget har idag inte uttalat att det ska etablera någon samtrafik med RCS.
Om en GSM-abonnent väljer att införa RCS i Outlook så förlorar Microsoft denna användare som möjlig kund. Det är precis en sådan utveckling som GSM-industrin tagit sikte på.

Om GSM-industrin lyckas är det högst sannolikt att Microsoft lägger om rodret. Det vore till exempel naturligt att Microsoft säljer en egen RCS-klient för Outlook. Nu surfar Movial och andra på att Microsoft inte anammar GSM-industrins standardiserade produkter.

Om Microsoft kommer med egen RCS-klient för Outlook blir det svårare för Movial.

– Det är uppenbart en viktig fråga för oss på sikt. I dagsläget finns utrymme för alla leverantörer. Vi tror tillväxten blir fantastisk de närmaste åren, säger Jari Ala-Ruona.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus