JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Operatörernas röst i världen

Om ett halvår klubbas den första kompletta versionen av 5G-standarden, men redan i februari tas de första 5G-näten i drift. Långt ifrån alla operatörer hänger på låset. Mats Granryd, vd på ­branschorganisationen GSMA med över 800 ­medlemmar, vet varför olika företag har så radikalt olika strategier.

Vinter-OS i Sydkorea i februari blir antagligen först. Kina och Japan kommer förmodligen att starta under sommaren. USA har också ett långt försprång med Verizon och AT&T. Även UAE med Dubai kommer att vara tidiga. Så ser tågordningen för 5G ut, säger Mats Granryd.

Samtidigt är det många operatörer som inte ser det som sin uppgift att vara först. De är hellre tvåa eller trea och låter andra stå för avlusningen. Dessutom sjunker priset på utrustningen i takt med att volymerna växer och därmed även kostnaden för att uppgradera näten.

Mats Granryd

Är maskiningenjör från KTH och inledde sin karriär på Andersen Consulting och Arrigo Consultants innan han började på Ericsson år 1995. Där var han bland annat marknadschef för olika geografiska områden, men också för teknikområden.

Han har arbetat för Ericsson i USA, Indien, Nordafrika och Europa. I augusti 2010 blev han vd och koncernchef på Tele2, för att i januari 2016 bli vd för branschorganisationen GSMA. Mats Granryd är en stark förespråkare för hållbarhet och ledde mobilindustrin till att bli den första sektorn att på ett brett plan engagera sig i FNs mål för hållbar utveckling i 2016.  

Han har under 2017 tagit plats i Swedbanks styrelse och utnämnts till styrelseordförande i börsnoterade Coor som sysslar med fastighetsskötsel.

Skillnaderna i strategi handlar också om när man bedömer att det kommer att finns större volymer av mobiler och andra apparater som kan användas i näten.

– Precis som med LTE kommer donglar definitivt vara en första applikation.

Det hänger samman med att det är betydligt enklare att ta fram en liten sticka som stoppas in i datorns USB-port och ger 5G-uppkoppling än att utveckla en komplett smartmobil med 5G plus ytterligare ett antal funktioner. Tidsluckan kommer dock inte att bli allt för lång.

– Jag är ganska övertygad om att marknader som Kina, Sydkorea och Japan vill ha mobiler snabbt. Sen kommer det bara bli ännu fler prylar som använder 5G. Det kan vara klockor eller annat som också är lättare att producera än mobiler, säger Mats Granryd.

Inloggning, IoT och ekonomi
GSMA har funderat på vad som är viktigt för operatörerna inför övergången till 5G och identifierat ett antal frågeställningar:

– Säkra sätt att logga in på Internet med ett enda lösenord kan bli väldigt viktigt. Tvåa på listan är IoT där vi jobbar med NB-IoT och LTE-M. Trea kommer framtida nätverk med ekonomin runt 5G, 4G och 3G.

Det handlar bland annat om i vilken ordning man ska släcka ned äldre nät men också hur operatörer kan dela på nät.

Idag har fler än 5 miljarder människor ett mobilt abonnemang. År 2025 kommer det att ha ökat till nästan sex miljarder. 

– Vi kommer att sluta prata om abonnenter och istället ha ett mer industriellt fokus framöver, säger Mats Granryd.

IoT ger nya intäkter
Dagens konsumenter förväntar sig ständigt mer data och bättre täckning utan att kostnaden går upp. När maskiner och apparater kopplas upp får operatörerna en chans att hitta nya kunder som är beredda att öppna plånboken.

Det handlar om IoT där operatörerna kan skapa dedicerade nät för en kund eller för en viss tillämpning genom så kallad ”network slicing”.

– Det finns redan i LTE, men åker med 5G-tåget och gör det möjligt att dedicera resurser för din tv eller för en medicinsk utrustning.

Därmed kan exempelvis produkter som behöver kritisk kommunikation med låg fördröjning få ett eget virtuellt nät där de slipper konkurrera med videonedladdning som tar mycket kapacitet. Tänkbara tillämpningar finns inom bland annat medicinteknik men även fordon inklusive självkörande bilar passar för tekniken.

Olika affärsmodeller
Vissa operatörer kommer att nöja sig med att tillhandahålla en kommunikationskanal som de kan ta betalt för medan andra kommer att satsa på mer kompletta tjänster för IoT-tillämpningar där kommunikationen bara är en del av erbjudandet som också innehåller molnlagring och analysverktyg av olika slag.

LTE var den första standarden som användes i Europa, USA och Asien, även 5G kommer att vara en global standard.

– Det ger en fantastisk skala, en plattform som är osannolikt bra och som jättar som Amazon, Google, Facebook med flera nyttjar. 5G kommer att förändra hur vi interagerar med samhället och hur vi gör affärer.

Utbyggnaden av 5G startar redan i år och GSMA räknar med att det kommer att finnas 1,2 miljarder 5G-abonnemang år 2025. Hur många som är människor och hur många som är maskiner återstår att se. 

Av abonnemangen kommer 32 procent att finnas i Kina, 17 procent i Europa och 16 procent i USA.

Ett annat sätt att mäta utbyggnaden är att 40 procent av väldens befolkning eller 2,8 miljarder människor bor på en plats där det finns 5G-nät år 2025.

GSMA

GSM Association eller i vardagligt tal GSMA är en intresseorganisation med huvudkontor i London som samlar rknappt 800 operatörer från hela världen. Dessutom finns ytterligare 300 associerade medlemmar, inklusive företag som Ericsson, Huawei, Nokia, Facebook och Google.

GSMA bildades 1995 som en samarbetsorganisation för de operatörer som hade valt GSM-standarden. Under åren har GSMA växt till en global organisation som bland annat arbetat för att alla världs­delar ska ha samma mobilstandard.
– Vi har en stark röst i 3GPP som tar fram standarderna, säger Mats Granryd.


Organisationen vill också se att det är samma frekvensband som används i alla världsdelar och att mobilnäten har standardiserade gränssnitt så att operatörerna exempelvis kan köpa radionätet från en leverantör och core-nätet från en annan.

– Det fungera bra, det är ganska lätt att byta leverantör. Om man istället pratar faktureringssystem eller liknande blir folk svettiga.

Utåt sett är organisationen kanske mest känt för mobilmässan i Barcelona som är en mötesplats och ett skyltfönster för branschen. Numera finns motsvarande arrangemang även i Shanghai och San Francisco.

5G har varit ett genomgående tema de senaste åren och så lär det bli även nästa gång i Barcelona , i slutet av februari.

– Vi kommer att få se 5G-applikationer för bilar och hus tillsammans med maskininlärning. Demonstrationer med VR och AR har vi haft ett tag, så det är inte lika spännande. Och så kommer vi att få se tillämpningar med IoT. Det är nu det kommer att hända.

Allt högre frekvenser
När det gäller spektrum arbetar GSMA för att det ska vara samma band i alla världsdelar.

– Det lär bli 2,6 GHz till 2,8 GHz men vi tittar också på högre band runt 6 GHz och 28 GHz som är helt tomma idag.

28 GHz ger hög datatakt men har kort räckvidd och kräver i princip fri sikt. Det lämpar sig exempelvis för inomhustäckning där man har radiohuvuden som inte är större än brandvarnare, men också för länkar som kopplar upp småceller.

Men allt är inte teknik. Myndigheternas spelregler har också betydelse för hur fort utbyggnaden kommer att gå.

– För operatörerna är den största frågan förutsägbarhet.

Det handlar om villkoren för de frekvens­band som auktioneras ut eller bjuds ut i ”skönhetstävlingar”. Normalt har dessa tillstånd gällt i tio år.

– Tio år kanske fungerade förut. Då kunde man bygga ett nät och ha en ganska lönsam modell för att få tillbaka pengarna. I dag krävs större kapital och längre återbetalningstid.

GSMA lobbar för att få upp licenstiderna mot 25 till 30 år, vilket knappast kommer att lyckas.

– Vi vill i varje fall få förutsägbarhet. Har man fått en licens så ska man vara väldigt ­säker på att den inte kommer upp på auktion utan att det går att förnya den.

2019 öppnas nya frekvensband
I Europa har de flesta länder numera teknikneutralitet för tilldelat mobilspektrum så operatörerna kan själva välja vilken standard de ska använda i vilket band. Allt förutsätter att banden är tillräckligt breda för att fungera med standarden.

Ett intressant band är 700 MHz som idag används för tv-sändningar, men ska frigörs för mobilkommunikation. De olika europeiska länderna går dock inte i takt.

– Det kommer att dröja två till tre år innan det blir fritt.

Först på spektrumkonferensen WRC i ­Genève hösten 2019 finns möjligheten att öppna upp nytt spektrum på en global nivå.

– Jag blir alltid förvånad över hur lång tid det tar att rulla ut en ny standard men när jag tittar tillbaka är jag alltid lika förvånad över hur fort det gick, säger Mats Granryd.
 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)