JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 5 augusti 2020 VECKA 32
 Elfa klarar inte att rensa bort allt bly ur produktsortimentet under året, vilket var företagets intention. Orsaken är främst att alternativa produkter saknas.
Elfas plan var att under året utesluta alla de tillverkare som inte kan komma ifrån blyet i sina produkter. Nästa års katalog skulle helt enkelt vara rensad från allt som inte är garanterat blyfritt.

Men att hålla fast vid det uppsatta målet har visat sig vara omöjligt. I så fall skulle hela 45 000 produkter försvinna ur katalogen - alltså halva innehållet.

-         Ja, vi gjorde en missräkning. Det har tagit betydligt längre tid att få information från tillverkarna än vi trott.

-         Vi kommer inte att utesluta blyat ur nästa års katalog. Istället kommer vi att jobba med en tydlig märkning av alla produkter, säger Marianne Lindberg, kvalitets- och miljöchef på Elfa.

Sedan en tid märker Elfa sina produkter i webbkatalogen med RoHS-status. En färgkod anger om produkten är RoHS-kompatibel, på väg att bli det eller inte alls RoHS-kompatibel. De produkter som inte omfattas av direktivet är också märkta.

Förvånade nog är väldigt många halvledare i webbkatalogen fortfarande inte RoHS-kompatibla. Gör man en snabb överblick över alla 8-bitars AD-omvandlare, vilket är närmare hundra stycken, så är det bara ett par tre stycken som i skrivande stund anges som RoHS-kompatibla. Hur kan det komma sig?

-         Det är först efter sommaren som vi har börjat få information på allvar från tillverkarna. Maxim har det hittills varit svårt att få information ifrån. Analog Devices har skärpt till sig och börjar släppa information nu, säger Stefan Gunnars, produktchef på Elfa.

Ytterligare ett dilemma för Elfa i detta sammanhang är att företaget inte köper direkt av tillverkarna, utan via andra distributörer. 

-         Just nu sker det en lagerrensning i alla led, vilket gör att det är svårt att få tag på blyfritt. Och när leveranstiderna på blyfritt är långa måste man köpa upp sig på ett lager med alternativa komponenter, säger Stefan Gunnars.

Idag hävdar de flesta halvledartillverkare att de kommer att kunna leverera blyfritt från mitten av nästa år, men att övergången kommer att ske successivt.

-         Vi har fått i uppgift att vissa komponenter kommer i blyfritt utförande under april till september nästa år, medan exempelvis Intersil väntar med en fullständig övergång till året därpå eftersom företaget bland annat levererar mycket till militären, säger Stefan Gunnars.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)