JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europeer dras till TV över Internet
Närmare nio miljoner europeer kommer att se på TV över Internet år 2009, enligt en ny prognos. Det är 9.4 procent av en marknad som idag helt domineras av kabel- och satellitoperatörer.
- Den ökade efterfrågan på IPTV (Internet protocol television), med 658,000 prenumeranter idag, drivs primärt av teleföretag som vill hitta nya sätt att tjäna pengar på sin stora kundbas. Det säger Daniel Schmitt, som gjort prognosen för forskningsföretaget Screen Digest, till Reuters.


Teleföretagen hoppas att tjänster som IPTV ska kunna ge nya inkomster när kärnverksamheten med fast telefoni utsätts för ökad konkurrens och fallande priser.


- Det kommer gå fortare i Europa och Asien än i USA, för där är liknande initiativ bara i sin linda, tror Schmitt .


In Frankrike däremot, som är marknadsledande i Europa, har exempelvis de tre stora operatörerna, France Telecom, Free Telecom och Neuf Telecom, redan omkring 280 000 IPTV-kunder.


I Italien har bredbandsgruppen Fastweb 190,000 abonnenter, medan konkurrenten Telecom Italia har sagt att över 4 miljoner italienare ska ha IPTV-täckning efter deras sluttester, som börjar i juli.

Screen Digest spår att Frankrike, Italien och Spanien kommer anamma IPTV mest, och stå för 20, 17 och 16 procentandelar av sina respektive betal-TV-marknader de kommande fyra åren.


- Många traditionella betal-TV-operatörer inser att de också måste ta upp IPTV-tekniker för att fortsatt vara konkurrenskraftiga, säger Schmitt.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)