JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ditt kodarkiv kan vara en guldgruva
Brittiska Proven Software tror att systemtillverkarna sitter på stora skatter av fin programvara. Den borde återanvändas, tycker Proven Software, och erbjuder sig att vara mellanhand för licensering. 
Har ditt företag utvecklat bra programvara för något projekt? Licensera ut den istället för att låta den ruttna i ett arkiv!

Idén kommer från brittiska Proven Software som nu öppnar en marknadsplats för programvarukomponenter.

Proven vänder sig inte i första hand till existerande komponentsäljare utan till företag som utvecklar programvara för eget bruk.

– Företag som redan har en kundbas kan vi inte hjälpa så mycket. Vi är intresserade av programvara som används för att sälja produkter men som idag inte säljs i sin egen rätt, säger Chris Briggs, vd för Proven

– Det finns bokstavligen miljarder rader kod av det slaget därute. Genom att skicka koden till oss kan man få tillbaka sin utvecklingskostnad.

Kvalitetsstämpeln på komponenterna består i att säljaren uppger var de används. Programvara som finns i volymproducerad hårdvara eller kanske drivit en kärnreaktor i trettio år har bevisat sin kvalitet.

Programvaran garanteras inte fungera i något annat system och på någon annan hårdvara än där den redan använts.

Men även där programvaran inte passar perfekt, kan den fortfarande vara intressant att hämtas  för anpassning, om man jämför med kostnaden för att utveckla själv från ett tomt ark.

Även om du inte har din programvara snyggt uppbruten i väldefinierade komponenter kan det vara värt att kontakta Proven.

– Om din programvara är inbäddad i någon hårdvara, då kan vi hjälpa dig förvandla den till en produkt.

– Men det kommer förstås också att vara förenat med viss ansträngning för säljaren att identifiera och extrahera programkomponenter ur sitt system, säger Chris Briggs.

Provens hemsida är ännu ganska tom Här finns tillämpningsprogram, drivrutiner och gränssnitt för processorer från fyra tillverkare: Renesas, Intel, AMD och Toshiba.

– Det här är bara vår allra första pressrelease. Nu annonserar vi för världen att vi finns och etablerar samarbetspartners. Vi förväntar oss ha ett betydligt större förråd av programvara till första kvartalet 2006, säger Chris Briggs.

Företaget har också partners som kan hjälpa köparna med anpassning av programvara.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)