JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. HSV: Civilingenjörer bör bli tajtare med näringslivet

Svenska civilingenjörer är konkurrenskraftiga, men utbildningen har alltför svag anknytning till näringslivet. Det kan hota civilingenjörsutbildningarnas utveckling, hävdar Högskoleverket.
I ett internationellt perspektiv håller svenska civilingenjörer hög klass.
De ges en stark självkänsla under studietiden och uppmuntras tidigt i utbildningen att bygga upp kontaktnät för en framtida yrkeskarriär. Studenter som gör utlandspraktik får ofta goda vitsord. Allt detta framkommer i Högskoleverkets pinfärska granskning av de svenska civilingenjörsutbildningarna.

Däremot pekar utredningen på att utbildningarna innehåller få moment av företagande. Bättre näringslivsanknytning är viktig, menar Högskoleverket, eftersom en av grunderna i civilingenjörsutbildningen är att studenterna tränas i att lösa tekniska problem inom en given tidsgräns och budget. Verket efterlyser därför att entreprenörskap får större utrymme i undervisningen och att näringslivet blir mer delaktigt.

Nyligen tog riksdagen beslut om att förlänga civilingenjörsutbildningen från dagens 4,5 år till 5 år. Det gör att utbildningen blir lika lång som motsvarande utbildning i andra europeiska länder. Högskoleverket välkomnar beslutet och föreslår att den extra terminen används bland annat till relevant praktik, vilket både studenterna själva och lärosätena efterfrågar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)